QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 44905|回復: 9

[正字本字] 貨不對“辦”??

我會用“貨不對版”。如果要用“辦貨、採辦”嚟作爲用“辦”嘅解釋,稍爲牽强,因爲“辦貨、採辦”好難隱伸到“貨物”。
  因為職業關係我其實平常成日要接觸呢樣嘢,第一次見有人將「樣板」寫作「樣辦」係我哋公司一個經理,佢係大陸本地人,不過喺香港長駐咗幾年。初時諗極都唔明「辦」明明個音唔啱,最近又有其他人重提過呢個問題(好似係喺Q群月影同Malsony講嘅),先醒起「買辦」嘅讀音相同。但係始終都覺得「辦」同樣板扯唔上關係,唔係幾推薦用。我通常係用返「板」字,因為係「樣板」嘅緣故,當然「版」都好有道理。呢個問題值得再討論落去。
[此帖子已經被作者於2007-6-15 23:14:07編輯過]

上個月睇TVB六點半新聞報道,曾經有幾日出現過貨不對“辦”呢個詞。

心存疑問,乜唔係貨不對版咩?細個聽到大一直認為係貨不對版。

貨不對版,即買嘅貨物同所睇嘅樣本唔一致。

版,樣品,樣本。

辦,辦法,辦事。

幾時變咗係貨不對“辦”?

[此帖子已經被余OK於2007-6-13 21:34:31編輯過]

我覺得「貨不對辦」都可以講得通﹐甚至好似比「貨不對版」更fficeffice" />

「辦」貨係購買貨物。收到貨物可能要同樣本一致。但係﹐嚴格講﹐係要同辦一致。

轉帖

作者 陳瑞端 標題 生活錯別字:報章標題、內文
香港人有時候把樣板寫成「樣辦」,而粵語口語裏也有「貨辦」、「人辦」的說法。但「辦」其實跟樣板沒有關係,這個「辦」相信是「範」之誤,「範」指模型、模子、典範、範本,正有樣板之意。只因為語音轉變,古代唸雙唇(b)的音,現代變了輕唇音(f),所以人們對「範」的這個讀音比較陌生;但現代閩南話還保留這個說法,而且還保留雙唇的讀法,唸去聲,可以作為旁證。

《國語辭典》﹕
辦,購買。如:採辦辦貨
採辦,採購各類物品。紅樓夢第四回:家中有百萬之富,現領著內帑錢糧,採辦雜料。或作采辦
辦貨,採購貨物。如:快過年了,他們全家上街辦貨。fficeffice" />

不過﹐我自細聽、講「辦」係郵購﹐「辦單」係訂單。

採辦辦貨」我同意。

但係而家講緊係貨不對“辦”喎!!唔好扯到第二度。。

香港人有時候把樣板寫成「樣辦」。。

噉究竟係貨不對“辦”,“版”,定“板”???

蝦仁。。。

隱伸[em01]。。。

即係初步認定“版”同“板”!

寡人用“货版”、“样版”、“首版”,你满意未?

“买办”个“办”的确系读“板”,但系就好难同实际交易当中嘅情节吻合。

今时今日有好多设计公司或者生产商都会有“版房”,唔通又叫“板房”或者“办房”啰噃?

支持用板

原帖由 auyeung 於 2007-6-16 07:02 發表 蝦仁。。。隱伸[em01]。。。即係初步認定「」同「」!

两个都系名词:

edition printing plate

board plank shutter ban bat

睇英文就知,计正好多人都支持用。(中文解释太多,费事贴出嚟干扰视线)

当我谂紧个字正到痹嘅时候, 以为讲sample嘅实系样。点知,你点都搵唔到样呢个词嘅解释,而样就有templet呢个解释。

当我哋讲紧货不对嘅时候,梗系话个sample或者templet唔啱啦!唔通话个唔啱size咩?你做过厂或者相关行业就知点解嘞!

故此,应该系货不对

PS:好多时,「段古武辛府」系唔得嘅,冇实际生活体验或者工作实践分分钟读死书、读书死。