QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3680|回復: 10

[討論]北方人聽的粵語歌真的很舊

真的不和北方人交流也不知,原來”真的漢子”這首歌在陝西還是很流行的.感覺上,除了廣東,上海,北京,江蘇和湖南省某些地方的粵語流行曲比較新,其他地方大家還是聽很舊很舊的歌

莫講話北方..其實我聽嘅粵語歌都好舊

一來新人我唔多識,二來電台好似無咩邊幾首粵語歌可以另我印像深刻...

香港樂壇不濟,粵語歌地位不可同往時而語.

北方鍾意聽粵語歌嘅人都係只鍾意舊歌,因爲新嘅歌質素大家有眼睇,唔值得佢哋鍾意。
我感覺Beyond在某個年代的北方青年中甚有影響力。
大概喺十年前,我外游到江浙一帶及西南雲貴等省份,發覺汽車上、商場中播放嘅,盡系Beyond嘅歌,偶然亦有1990年代初香港樂壇“四大天王”嘅歌,可見Beyond樂隊喺內地歌迷當中嘅流行程度。遺憾嘅係,時隔十年,當我重游呢啲地方,發覺當地人聽嘅粵語歌,仍舊大多係十年前聽嗰啲。呢個現象,亦正好講明近呢10年間,粵語歌發展出現倒退,近年創作嘅粵語歌已經鮮有再打動歌迷嘅佳作。

香港歌手國內個唱都係國語歌,冇計.

冇自由,就唔會再有Beyond.

粵語歌壇的唔景氣,令人好失望。

呢排我聽的系呢只歌:爲了你,爲了我。

仲系黃家驅唱的,中意的不妨再懷舊下。

好歌不斷,舊歌長存!

是啊
在北方,人们提到的粤语歌手,还是张国荣、谭咏麟、BEYOND的居多。
其實當年中意BEYOND嗰代人大多都有六四情意結,聽BEYOND啲歌最HIT都系《光輝歲月》《長城》帶政治意識嘅歌,我就覺得其實中意傳唱開去嘅唔系好多首~