QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4295|回復: 5

[其它] (_转)溏心风暴里面的金句

大契 - 溏心金句
  反而響呢件事上面,我學到一個字,就係個誠字。誠字從言字邊,一個人係唔係誠,就關乎佢係咪講真說話,而只有講真說話既人呢,先至會令人心悅誠服,所以做長輩既,要時時記直住呢個字,咁先會得人尊重。一家人相處,亦都要開心見誠,互相坦誠,咁先可以和睦,如果攪到話你呃我我呃你,日子又點會過得開心? 3
  我真係對你好失望!大姐比個運字你去做人,但原來你唔識寫呢個字,個運字係撐艇仔載住個軍人去奮鬥,而你就冇要到本來好好地既一隻艇,你將佢改左做三點水,係渾渾噩噩既渾,過埋中秋你三十七歲啦,你渾渾噩噩足三十七年! 8
  我知道你地d 後生仔點諗,你覺得我地呢d老人家out啦嘛,古老石山啦,封建ㄚ嘛,咁好ㄚ,你出去ㄚ,你去搵一條最旺既街,去搵一個打扮得最前衛、最新潮既阿媽,你問下佢,如果佢既仔,同一個有老公既女人一齊,係咪可以接受,你去ㄚ,你搵到一個阿媽係接受得到既,你先番唻搵我,你依家走啦! 12
  你唔好對號入座! 13
  大家喺前門捉賊,你地就喺後欄放火! 13
  呢度唔係法庭,唔需要證據!我對眼就係證據! 13
  我睇人睇咗幾十年,邊個係人,邊個係鬼我睇得到! 13
  佢係錯左,仲錯得好緊要添,但我地一家人唻架,佢錯,我地幫佢彌補囉,唔通加一腳伸佢出大海先安樂咩?將來佢同jackie條路都會係好難行,我地就一家人陪佢地一齊行! 13
  未登天子位,先置殺人刀! 21
  耳聽三分假,眼看未為真! 26
  哭有時、笑有時、歡樂有時、悲傷有時。 28

細契 - 溏心金句
  不賢妻,不孝子,頂趾鞋,無法治! 1
  你唔係長子嫡孫!你係野仔! 1
  你咁恨教仔呀,點解自己唔生番個唻教呀?係都要霸住人個仔既?霸完我個仔,又唻霸我地d 鋪,乜都生霸死霸,前世欠你架? 6

莉姨 - 溏心金句
  你又講左去邊呀?我幾時霸住d 鋪呀?d 鋪係我幫大姐打理架!一間都冇我個名架!唔似得你,日日喉住佢兩公婆有幾多間鋪,有幾多錢呀!王秀琴,你不如改名叫「王猴擒」啦! 6

大鮑 - 溏心金句
  有口也是和,無口也是禾 7
  多兒多女多冤家,無兒無女坐蓮花 12;15

.你理得佢系常在外定常在内,最紧要系要你莉姨常在家。

.我个头已经好似皮蛋缸咁大个

.我怕你先怕米贵啦!

.平日就一住菜,恶起上来就成旧榨菜

.阿琴份人系鬼赖口

.掘就系掘擂鎚个掘,擂就系掘擂鎚个擂, 鎚就系掘擂鎚个鎚

.我一D都唔惊,有乜野咁好丑姐,话知你地去鹅颈桥度打小人牙,话知你去开记者招待会牙,话知你攞个锣去弥敦道讲俾全世界听牙,我有乜好惊丑啫,乜野丑都扬哂出黎啦,仲有乜野好怕呀?要丑大家一齐丑啦,我谂得好清楚架喇,我个面皮值得几钱啫,贵得过我几多仔女既前途!全世界冇一样野妗贵得过我四个仔女既前途!我唐家所有财产就要分比安逸欢欣四个细路!

.都冇兴架你

.我而家就唔怕丑,系大家面前讲呢三个字,阿琴,I Love You,我爱你,我要同你一齐漫步人生路

.我唔同你离婚啦,我睇你仲打乜野离婚官司,我睇你仲点样冻结我D财产,我睇你有乜办法咬我食

(琴:我唔同你斗到死个日我同你挽鞋呀)一毫子我都唔会比你(琴:你...)我对天发誓,我一毫子我都唔会落你袋,你即刻同我扯,你地即刻扯,阿波你扯,你呢个贪钱女人扯,你呢个贪钱之家扯,通通同我扯

.你系咪每日都要残酷一激呀!

.多儿多女多冤家,无儿无女坐莲花。

.做乜要搞我D细路呀,唔好搞我D细路呀

.我中风都中得特别过人嘅,越激就越精神,得闲谂多D屎桥黎激我啦,唔该

細鮑 - 溏心金句
  甜的吃,苦的吃,酸的也要吃! (大鮑:你再唔講實話,屎也有得你吃) 9
  女騙子,世紀大騙局!昆明擺檔擺明昆! 4
  你阿媽搵你!你阿爸搵你!你阿婆搵你!你阿嫲搵你!你阿爺搵你!你阿公搵你!你阿媽搵你!你阿婆搵你!你阿爺搵你!你阿仔搵你! 1

常在心 - 溏心金句
  真係咩事都冇發生過呀,我淨係覺得自己好衰咋,點解我會咁遲鈍?明知會令你誤會,我仲同你玩得咁埋,我仲主動打電話撩你講笑,我有咩唔開心第一個搵你,我有咩要幫手又第一個搵你,我根本唔應該咁樣做,我咁大個女,應該知道條界線響邊度,我依家hurt左我最好既朋友,我冇左最好既朋友,我覺得自己好衰呀! 14

凌波 - 溏心金句
  無火便是農,農夫個農,有火便是燶,燶丁個燶,我講緊我呀姐夫,仲有,有錢便是人,無錢便是鬼,我又係講緊我呀姐夫。唉,你地就富貴,我就燶丁見鬼! 7
  覆亡原因咋下嘛,easy啦,等舅父波教你,你唔好理佢咩朝代,唐宋元明清都好,覆亡原因得一個架遮,就係穿櫃桶底,d手腳唔乾淨咯,朝廷冇錢咪自然覆亡囉,你照答啦,聽日實攞滿分既,攞唔到滿分既話呢,舅父波實行同你去考試局門口拉橫額請願,係呢,你有冇讀西史架?d鬼佬都係衰呢樣架咋,穿櫃桶底!

[此帖子已經被作者於2007-6-13 11:42:12編輯過]

常在德:

断人衣食,犹如杀人父母,你家阵断我财路,姐系杀我父母

生果龙:

我睇你呀手渣鸡毛当令箭咋挂

你仲系咪人黎架,唐仁龟!

我对你就恩重如山,你对我就阴乾如海

多謝轉載,不過可唔可以寫埋出處?
吾记得转边树罗~~
溏心不错哦
我鐘意第二部多D