QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4395|回復: 18

今日廣州之“Ximenkou Dchukou”

拍攝地點:廣州市中山六路西門口地鐵站D出口(新開張之頤高電腦城)

點評:“D Chu Kou”這樣的指示牌正反映今日廣州之語言文字“規範”現狀

呢啲咪叫做“双重标准”啰!

中文字就话一定要简体、要规范,英文就唔使规范!

究竟广州系要做国际化大都市,还是唔使做国际化大都市?

当然,广州地铁公司嘅水平有几垃圾可见一斑,难怪有取消广州话报站嘅企图!

大家留意嘞,从“西门口”到“公园前”系完全冇广州话报站或者提示转线嘅,我专登巡查过好多次证实咗呢个事实!

哎...好失禮的感覺...D chu kou...

[em03]
  我經常講,中國大陸當代嘅文化缺失係極之極之嚴重,由一啲細節就表露無遺。若果有留意民國時期嘅文字,無論中英文,都非常之得體,今時今日唔見晒,要搵返啲痕跡,去臺灣或香港轉多幾圈啦。
人話就梗係要規範do架啦!鬼文喔?使卵同佢咁規範咩!......嘻嘻!
對呢D拼音我麻目曬......哇哈哈...

如果佢哋可以將“D”譯埋漢語拼音就perfect喇。

可以考慮做一個專欄專門收集廣州呢個所謂國際化城市嘅輝煌洋相。
以下是引用highyun在2007-6-15 23:58:00的發言:
可以考慮做一個專欄專門收集廣州呢個所謂國際化城市嘅輝煌洋相。

的確好提議,只是很多現象都已經見慣不怪了......
以下是引用highyun在2007-6-15 23:58:00的發言:

不如开个专门嘅版块叫做“唱衰广州”或者“唱衰广东”![em01][em01][em01]

当然,呢个版嘅睇场,我系不二嘅人选![em07][em17][em31]

新徵集帖已開,請嚟呢個帖度加上你所見到嘅“國際化”洋相:

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=127&ID=6605&page=1

印象中最核凸嘅就係:“The next station is NongJiangSuo.”

聽到我毛管都戙埋~!!!

以下是引用卢总在2007-6-16 15:44:37的發言:

不如开个专门嘅版块叫做“唱衰广州”或者“唱衰广东”![em01][em01][em01]

当然,呢个版嘅睇场,我系不二嘅人选![em07][em17][em31]

家丑無謂張揚啦,自己知道咪算囉

就系你呢种“家丑不出外扬”嘅落后、守旧思想阻碍咗呢个社会嘅进步!

“唱衰广州”就一定系唱衰我哋自己嘞咩?广州系我哋搞到咁衰嘅咩?!

“唱好广州”都唔见得帮到广州啲乜嘢啦!

我只係觉得个名应该要斟酌下,「唱衰广州」唔多妥当。

「唱好广州」乃报喜不报忧之某党所为,更加唔值得提倡。

喺你未谂到好嘅建议之前,你对“唱衰广州”弹三弹四系毫无意义嘅!
忠言向来都係逆耳嘅。

我成日都話,中國嘅教育係得嘅!~你睇喺大街小巷上都有教小學雞識字

原帖由 余OK 於 2007-6-13 04:03 發表   我經常講,中國大陸當代嘅文化缺失係極之極之嚴重,由一啲細節就表露無遺。若果有留意民國時期嘅文字,無論中英文,都非常之得體,今時今日唔見晒,要搵返啲痕跡,去臺灣或香港轉多幾圈啦。 ...

贊同你睇法