QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5075|回復: 6

廣東歌曲式微 黃柏高:港歌星可憐

轉載(蘋果日報) 7/6 :

根 據 英 文 版 《 維 基 百 科 》 , Cantopop 主 要 指 香 港 的 粵 語 流 行 曲 , Cantopop 的 發 源 地 就 是 香 港 。 曾 幾 何 時 , 本 土 製 造 的 流 行 文 化 無 遠 弗 屆 , 輸 出 大 中 華 以 至 東 南 亞 地 區 , 所 向 披 靡 。 不 止 80 年 代 , 到 90 年 代 初 , 四 大 天 王 仍 能 竄 紅 台 灣 , 廣 東 腔 的 不 純 正 國 語 才 是 潮 流 象 徵 。

今 時 今 日 , 本 地 唱 片 業 萎 縮 不 在 話 下 , 香 港 歌 手 還 受 到 大 陸 和 台 灣 藝 人 的 左 右 夾 擊 。 「 金 牌 經 理 人 」 黃 柏 高 親 眼 目 擊 : 兩 岸 三 地 歌 手 同 台 演 出 , 台 下 的 內 地 、 台 灣 工 作 人 員 邊 看 邊 嘲 笑 香 港 歌 手 歌 唱 得 不 好 , 說 話 發 音 不 正 。 「 嗰 一 刻 我 好 失 落 又 好 羞 恥 , 決 心 要 搵 到 能 夠 代 表 香 港 行 出 嚟 嘅 歌 手 。 」

回 歸 之 後 , 香 港 樂 壇 的 華 麗 舞 台 越 見 凋 零 。 在 梁 錦 松 財 政 預 算 案 引 用 《 獅 子 山 下 》 激 勵 港 人 那 年 , 羅 文 走 了 ; 在 瘟 疫 蔓 延 全 城 的 愚 人 節 , 張 國 榮 用 自 己 的 生 命 給 大 家 開 一 個 最 黑 色 的 玩 笑 ; 同 年 底 一 代 歌 姬 梅 艷 芳 孤 身 走 完 40 年 的 路 , 留 下 只 有 樂 迷 的 思 念 , 最 後 連 黃 霑 也 去 了 。

雷 射 唱 片 出 現 是 「 災 難 」

黃 柏 高 70 年 代 入 唱 片 行 。 那 時 香 港 人 既 有 羅 文 、 汪 明 荃 、 鄭 少 秋 的 翡 翠 劇 場 主 題 曲 晚 晚 送 飯 , 又 有 許 冠 傑 的 「 邊 有 半 斤 八 兩 咁 理 想 ? 」 道 盡 打 工 仔 心 聲 。 在 華 納 唱 片 貨 倉 部 工 作 的 黃 柏 高 有 次 被 老 闆 問 到 對 中 文 唱 片 部 的 意 見 , 聽 英 文 歌 的 他 當 時 覺 得 華 納 的 中 文 唱 片 水 準 不 夠 , 大 膽 直 言 : 「 垃 圾 過 垃 圾 ! 」 因 為 這 句 話 , 他 獲 上 司 委 以 重 任 , 調 到 中 文 部 , 負 責 的 第 一 首 中 文 歌 就 是 陳 百 強 的 《 漣 漪 》 。

華 納 時 期 , 黃 柏 高 簽 下 劉 德 華 、 郭 富 成 、 王 傑 , 走 過 繁 花 似 錦 的 八 十 年 代 。 但 踏 入 九 十 年 代 , 雷 射 唱 片 逐 漸 取 代 黑 膠 碟 ; 黃 柏 高 形 容 , 這 個 科 技 上 的 進 步 卻 是 音 樂 工 業 的 「 災 難 」 , 95 年 開 始 , 盜 版 嚴 重 打 擊 本 地 唱 片 業 , 然 後 就 是 互 聯 網 時 代 的 非 法 下 載 。 「 呢 十 年 , 香 港 樂 壇 可 以 話 跌 入 谷 底 , 每 年 IFPI 公 佈 嘅 唱 片 銷 量 一 年 低 過 一 年 , 到 今 日 都 冇 反 彈 。 」

盜 版 和 非 法 下 載 固 然 衝 擊 唱 片 業 , 但 十 年 來 香 港 周 邊 地 區 也 發 生 變 化 , 台 灣 和 內 地 的 流 行 樂 壇 迎 頭 趕 上 。 黃 柏 高 說 , 十 多 年 前 劉 德 華 、 王 菲 、 張 學 友 、 郭 富 城 等 香 港 歌 手 雄 霸 台 灣 市 場 , 但 今 日 當 地 重 視 本 土 流 行 文 化 , 更 排 斥 港 星 , 最 後 一 個 成 功 例 子 已 是 八 年 前 謝 霆 鋒 的 國 語 大 碟 。

「 國 語 講 得 唔 標 準 嘅 , 俾 人 玩 , 當 小 丑 咁 摧 殘 。 以 前 劉 德 華 、 張 學 友 抽 一 兩 日 過 去 做 宣 傳 就 得 , 而 家 要 融 入 人 哋 嘅 圈 子 , 全 程 投 入 宣 傳 。 」 同 一 時 間 , F4 、 陶 喆 、 蔡 依 林 、 楊 丞 琳 、 飛 輪 海 等 台 灣 偶 像 派 實 力 派 卻 先 後 反 攻 香 港 , 香 港 唱 片 銷 量 排 行 榜 首 的 名 字 經 常 是 「 周 杰 倫 」 , 香 港 歌 星 要 出 頭 更 見 吃 力 。

那 邊 廂 , 過 去 唯 香 港 歌 手 馬 首 是 瞻 的 大 陸 樂 壇 , 今 日 已 有 自 己 的 「 超 級 女 聲 」 , 台 星 又 一 早 搶 灘 , 港 星 根 本 難 以 突 圍 。 黃 柏 高 更 認 為 , 過 去 盛 極 一 時 的 廣 東 歌 文 化 , 現 在 的 影 響 力 只 局 限 在 華 南 地 區 , 「 廣 東 歌 可 以 話 已 逐 漸 式 微 。 」 說 到 底 , 香 港 太 小 , 單 靠 本 地 市 場 難 推 動 樂 壇 進 步 。

懷 念 陳 百 強   寄 望 側 田

回 歸 後 一 段 日 子 , 香 港 樂 壇 主 要 是 Twins 等 偶 像 派 的 天 下 。 「 過 去 幾 年 香 港 娛 樂 圈 太 多 唔 夠 質 素 嘅 歌 手 出 現 , 媒 介 對 歌 手 的 報 道 又 負 面 多 過 正 面 。 」 但 大 概 三 年 前 開 始 , 樂 迷 口 味 開 始 轉 變 , 懷 念 巨 星 年 代 , 許 冠 傑 、 徐 小 鳳 回 流 開 演 唱 會 , 新 人 也 走 唱 作 路 線 , 賣 才 華 、 賣 實 力 。 「 我 等 咗 五 年 , 冇 簽 過 新 人 , 直 到 兩 年 前 造 就 一 個 側 田 。 」 但 黃 柏 高 承 認 , 樂 壇 今 非 昔 比 , 現 在 歌 手 出 碟 、 拍 電 影 是 宣 傳 , 拍 廣 告 、 演 唱 會 才 是 賺 錢 。

他 奉 勸 年 輕 人 : 「 唔 好 奢 望 做 歌 星 , 以 為 係 高 人 一 等 嘅 行 業 , 其 實 做 歌 手 好 可 憐 。 」 過 去 有 不 少 想 入 行 的 年 輕 人 找 他 , 希 望 經 他 點 石 成 金 , 成 為 下 個 巨 星 , 但 黃 柏 高 說 , 除 非 你 天 生 靚 聲 , 外 形 尚 算 討 好 , 否 則 還 是 好 好 把 書 念 完 較 為 實 際 。

人 們 都 說 , 這 是 沒 有 巨 星 的 年 代 。 黃 柏 高 直 言 , 不 知 道 甚 麼 時 候 香 港 可 以 再 出 一 個 陳 百 強 、 張 國 榮 , 但 做 音 樂 始 終 要 有 些 堅 持 , 「 中 文 歌 係 香 港 文 化 , 要 繼 續 做 落 去 。 」

黃 柏 高 找 來 60 年 代 英 國 搖 滾 樂 隊 Cream 在 英 國 Royal Albert Hall 的 Reunion 演 出 DVD , 說 是 他 十 年 來 最 喜 歡 的 一 張 唱 片 。

轉自UWANTS

[此帖子已經被作者於2007-6-7 17:12:06編輯過]

懷 念 陳 百 強   寄 望 側 田

同感,呢幾年出嚟嘅歌手中,覺得側田係最有實力嘅,亦都係近年來最開心見到嘅一個歌手。(個人意見)

同樣重有一個衛蘭。香港嘅樂壇就睇你哋個啦~~呵呵

睇落真係好辛酸。。。。。

其實廣東歌搞成今日噉,香港嘅唱片商、創作人、聽衆都有不可推卸嘅責任。就係因為迎合觀衆嘅幼稚口味,産生咗造星運動,忽視真正高水準嘅創作。

廣東歌嘅未來,並唔係靠目前某一兩個稍為好啲嘅歌手,而係靠改變策略,改變觀衆嘅口味。廣東係一個人傑地靈嘅地方,廣東帶畀香港嘅唔單止係廣大同聲同氣嘅聽衆,更重要嘅係一大批人才。香港嘅唱片業人士點解唔考慮下吸收廣東嘅音樂人呢?

陳奕迅!!要睇你喇!!!

呢排聽返太極啲歌,眞係好有味道,反觀而家得EASON同側田聽得落,而啲新人,眞係一蟹不如一蟹,衛蘭嗰啲得個賣姣

太極  拼命三郎

他天天闖    最崎嶇窄巷
為人群全力拼命拼命直航
爭取公正和希望 奔波奔波 
那堅貞眼光
從來全無後悔在戰士臉旁
留萬串寂寞血汗
HE SAID NEVER NEVER NEVER NEVER GIVE UP
HE SAID NEVER NEVER NEVER NEVER GIVE UP THE DREAM
不死  他永遠不死
拼命 絕無退或避
留下千億堆指引我的火
照暖冷冷大地

多麼精彩 這清苦漢子
默默用行動替代漂亮話兒
寫出生與存意義
他的一生 縱匆匆歇止
然而如紅日照亮我心思
仍是那舊日戰士
HE SAID
NEVER NEVER NEVER NEVER GIVE UP
NEVER NEVER NEVER NEVER GIVE UP THE DREAM
不死 他永遠不死
拼命 絕無退或避
留下千億首鞭策我的歌
照暖冷冷大地

HE SAID
NEVER NEVER NEVER NEVER GIVE UP
NEVER NEVER NEVER NEVER GIVE UP THE DREAM
不死 他永遠不死
拼命 絕無退或避
留下這故事 漫長歲月內
照暖我與大地
不死   他永遠不死
拼命 絕無退或避
留下正與義    漫長歲月內
振奮我與這大地
DON'T FORGET THE DREAM
DON'T GIVE IT UP
GET UP

[此帖子已經被作者於2007-6-7 19:39:58編輯過]

等我貼原文嘅完整版本

呵~終於睇清黃柏高個樣原來0甘型仔.