QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3246|回復: 10

[問音問字] 卧底怎么讲

"艳仔"
  「二五仔」。至於來源係點可以搜索本論壇舊帖參考。
卧底, 内鬼,  二五仔, 係唔同嘅.
邊緣人?

內宄

二五仔係叛徒

針、綫人

我顶,个个讲嘅词语都有不同含义侧重!

卧底——埋伏下来做内应,《无间道》中刘德华跟梁朝伟嘅角色都系各自集团嘅卧底。听落似警方派遣入去犯罪分子集团为多。

二五仔——內奸,臥底,粤语黑社会术语。

内鬼——内奸,鬼呢个字眼,粤语成日用,可能都系粤语人士用多

针——线人,粤语黑社会术语,见于香港电影。专职情报提供,可能涉及利益,收风王。

[此帖子已經被作者於2007-6-6 12:24:43編輯過]

也就是说卧底是褒义,二五仔是贬义喽。

而内鬼和针又是不同意思喽

内鬼當作內宄
突然谂起重有"鬼头仔"

唔系“艳仔”,系“二五仔”。

内鬼未必就系卧底,可以系被收买咗嘅人,所谓“卧底”就一定系由己方派遣去对方集团或者势力范围内潜伏嘅人。

“卧底”唔一定就系褒义嘅,正如“间谍”——你会话呢个词贬义定褒义?

无论系战争年代,抑或系和平时期,古今中外都会有好多所谓“卧底”、“探子”等情报搜集人员存在,真系可以定得到其褒贬咩?所以,“卧底”一词应该系中性词,非褒,亦非贬。