QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4153|回復: 7

真粵語歌 —— 《風中勁草》,一首勵志歌

邊個話真粵語唔填得“正經”歌咖?呢首就係。

《風中勁草》,蔡國權,譚詠麟

十分地道嘅粤语填词。
其實呢首歌只係得一半係真粵語咖喳,有冇人繼續推薦真粵語歌?

风中劲草    迟来的春天(1983)

作 曲:蔡国权 填 词:黎彼得

蔡国权:我放慢了脚步,前途但凭运数,灰心只因冇乜进度。
谭咏麟:你米慢了脚步,无谓做人暴躁,攀登高峰有难度!
蔡国权:可惜天天我刻苦去操,都始终冇乜进步!
谭咏麟:皆因观点你睇得太高,未顺次序嚟做。
合 唱:愿似比风中劲草,仰望前路,基础要打得好!
    就算点失足跌倒,即刻企高,得失也不向人道,祝福你一生里盛名日高!

蔡国权:我接受你劝导,祈求实情直告,点样揾到正统嘅路?
谭咏麟:你要上进迈步,时常做人用脑,一飞冲天靠程度!
蔡国权:点解偏偏我周身八宝,都始终冇乜创造?
谭咏麟:虽则睇到你周身有刀,但未确定条路!
合 唱:愿似比风中劲草,仰望前路,基础要打得好!
    就算点失足跌倒,即刻企高,得失也不向人道,祝福你一生里盛名日高!
    愿似比风中劲草,仰望前路,基础要打得好!

[此帖子已經被作者於2007-6-26 11:33:01編輯過]
有冇人知道蔡國權近期既狀況係點啊?自從果次TVB直播一眾娛樂圈人士為蔡生籌款個晚會,之後都冇見有關佢既報道.
thank you!!!!
超喜歡. 勁鐘意 這歌.
几好听哦,几中意