QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2820|回復: 4

[其它] 大家認為“舐”字發乜音比較好啲

舐有好多讀音。但係用得最多就只有呢3種。

1舐讀laai2(廣東人,香港人經常讀)

2舐讀lem2(廣西人居多,亦有部分廣東長者噉樣讀)

3舐讀lim2(香港人居多)

舐字組成詞語多數係讀lim2音嘅。可唔可以讀成lem2有或者laai2呢?

例如:舐嘴舐脷    

呢度嘅舐多數人係讀lim2。但可唔可以將呢度嘅舐讀

應該讀 sai (璽)

舐犢情深

[此帖子已經被作者於2007-5-30 13:48:22編輯過]

所有字典皆註音si2,但而今個個都讀sai2

以下是引用libran在2007-5-30 13:46:01的發言:

應該讀 sai (璽)

舐犢情深

舐犢情深係讀sai2 (璽)音 , 此點無問題 , 但 嘴舐舐( lem2 lem2) 係噉讀 嗄 , 又 舐舐脷口語係發  lem2 音 (同埋 lim2音都得嗄)。

至於 講 laai2 音時 , 好似特......特別強調用個條脷去做動作囉 , 例如:『同我 laai2 晒佢,食到/laai2到(記著係講緊隻碟)一粒飯都唔要見到』。

查實香港人四個音都會用 ,但亦視乎要表達甚麼而定怎樣音, 總而言之 ,
在任何情況下個個都溝通到 , lem2 音 , lim2音都聽得明 , 無問題囉 。

[此帖子已經被作者於2007-5-30 18:08:21編輯過]
以下是引用中二仔在2007-5-30 16:18:39的發言:

所有字典皆註音si2,但而今個個都讀sai2

你查下《廣州音字典》啦, 系讀sai咖, 羅文有首歌唱到 "舐犢情深" 都系 sai (璽)
[此帖子已經被作者於2007-5-30 17:13:57編輯過]