QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4610|回復: 13

[話說粵語] [分享]粵語經典詞匯

齮齮齕齕~~~~~~gi1 gi1 gat6 gat6

歡迎大家搵多D經典詞匯嚟充實呢個分享。

拋磚引玉,喺度獻丑喇。

大家記得跟帖吖。

唔該。

多謝。

thank you。

~~~~~~~!!!!!~~~~~~~。。。。。

咸蛋滚汤——心都实(九)晒。

支持下自己。

[em09]
以下是引用tea在2007-5-29 13:17:02的發言:

齮齮齕齕~~~~~~gi1 gi1 gat6 gat6

歡迎大家搵多D經典詞匯嚟充實呢個分享。

拋磚引玉,喺度獻丑喇。

大家記得跟帖吖。

唔該。

多謝。

thank you。

~~~~~~~!!!!!~~~~~~~。。。。。

唔知道自己對“齮齮齕齕~~~~~~gi1 gi1 gat6 gat6”嘅理解啱唔啱。喺度寫出嚟,僅供參考。歡迎各位糾正。

“齮齮齕齕~~~~~~gi1 gi1 gat6 gat6”

情景1:喺屋企嗰陣,好鍾意食媽媽整嘅“茶果”,所以經常慫恿媽媽整。我系比較好學,媽媽做嘢嗰陣,總會喺媽媽身邊行嚟行去,睇住佢做(想偷師,呵呵~~~~~~~)。媽媽發現我好阻訂,于是會同我講:你咪喺度“齮齮齕齕~~~~~~gi1 gi1 gat6 gat6,阻住曬。”

情景2:睇到媽媽做得咁辛苦,我想幫下佢。點知道卻系”食嘢唔做嘢,做嘢打爛嘢“,于是媽媽就會講:”冇處嗰齮齮齕齕~~~~~~gi1 gi1 gat6 gat6,行開。“

喺我嘅生活印象中,凈系搵到呢D情景,系用到”齮齮齕齕~~~~~~gi1 gi1 gat6 gat6“嘅。都系媽媽覺得唔耐煩,叫我行開,咪阻住佢做嘢。

[此帖子已經被作者於2007-5-30 21:44:16編輯過]

TEA姐講得好似唔係好啱喎!!!

我喺度講個喇。。。不過我就唔識點寫嗰幾個字。。

AA ZI AA ZO。。。。

話人好多嘢講,講埋晒啲冇嚟實際嘅嘢,又煩又長氣噉解。。。。

細個嗰時成日聽屋企人講啲細佬,唔好喺度AA ZI AA ZO,囉囉嗦嗦。。。。

多謝。。。

唔該四樓。

都系憑記憶嚟寫。

“毈毻”

唔知自己讀得啱唔啱,

所以請各位告知呢個詞點用。

[em07]

冇人跟帖,唯有我自己跟。

一人计短,二人计长,三人胜过诸葛亮
  一尺插三棵,唔密又唔疏。──插秧的合适株距。
  一人有福,带挈成屋
  一命二运三风水,四积阴德五读书

[em08]

一日南风三日报,三日南风狗──冬季连吹三天南风,将有冷空气南下,温度会急骤下降,冷得连狗也要钻到炉灶里取暖。 二八天,软绵绵,是清是补冇主见──二八:指农历二月、八月。广东人食必饮汤,一般习惯在春夏清,秋冬补。而二月、八月正处于冬春、夏秋交汇,一些人不知该清还是该补了。
  大晕风,细晕雨──晕:指日、月光线经云层中冰晶的折射或反射而形成的光象,多发生在卷层云上。常见的为环绕日、月而视半径为22度和46度内红外紫的彩色光环以及通过日、月的白色光带。这里指月晕。月晕大兆风,月晕小兆雨。 十二月雷公叫,有谷冇处粜──农历十二月响雷,预兆来年早稻丰收。冇处粜,米多价贱难出手。 

自己發帖,支持自己。

[em09]
我听到有部分粤西人将广东话称为广话
所谓的广话也不是广东人所称的对吗?怎么不称广东话或者广府话而称为广话的?
以下是引用leon_jeng在2007-6-7 15:08:02的發言:
所谓的广话也不是广东人所称的对吗?怎么不称广东话或者广府话而称为广话的?

粵西邊個地方嘅人會噉樣稱粵語?

原帖由 tea 於 2007-6-4 06:48 發表 冇人跟帖,唯有我自己跟。一人计短,二人计长,三人胜过诸葛亮   一尺插三棵,唔密又唔疏。──插秧的合适株距。   一人有福,带挈成屋   一命二运三风水,四积阴德五读书[em08] ...

有,当然有,外外星人跟你帖!

原帖由 tea 於 2007-6-4 06:48 發表 冇人跟帖,唯有我自己跟。一人计短,二人计长,三人胜过诸葛亮   一尺插三棵,唔密又唔疏。──插秧的合适株距。   一人有福,带挈成屋   一命二运三风水,四积阴德五读书[em08] ...

唔知有冇可能将呢啲扐去投稿呢?

舊夢不須記

請睇高級書院版我up返上嚟嗰兩帖,包保有得着。