QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2647|回復: 7

[資料收集] 道同路

今日行喺街度無聊諗諗吓諗到呢嗰問題,關於“道”同“路”!!!

道。。。舉幾個例子:

凱達格蘭大道,廣東道,彌墩道。。。

以上分別為臺灣同香港地名。。。佢哋都有用到“道”,至於有冇用“路”咁我就唔係好清楚喇!

路。。。又舉幾嗰例子:

大陸一於全部用“路”,有你冇你,路到尾。。。

廣州有PEIKING路,上下九路,先烈路。。。

道同路合埋就變咗道路,即我哋古時AND今時今日所講嘅路。我就想問,到底係大陸從幾時開始用“路”代咗“道”?唔通又係CCP上台之後??感覺上“道”比較正!所以問吓呢嗰問題!

因為文筆有限,所以寫得咁短。。。。

大家跟帖就係喇。。。。探討吓。。。

[此帖子已經被余OK於2007-5-29 0:24:38編輯過]

廣州都有到“道”,

“道”係指有一定闊同長嘅道路。譬如話:“廣州大道,東皋大道,黃埔大道,江南大道。”

再細啲嘅叫“路”,“北京路嗰啲”。

再落嚟就到“街”,“大東街,高第街”。

用“路”冇問題,“路”介於“道”同“街”之間。澳門都有“新馬路”“××大馬路”。

道同路

道同路

喺廣州唔一定係N條車道的“XX大道”,喺老城區啲橫街窄巷都有“道”,不過就為數不多。

喺香港,“道”多數喺港島,九龍。新界新開闢嘅就多數稱作“路”。

[此帖子已經被作者於2007-5-29 10:15:58編輯過]
以下是引用Wai在2007-5-29 7:50:39的發言:

廣州都有到“道”,

“道”係指有一定闊同長嘅道路。譬如話:“廣州大道,東皋大道,黃埔大道,江南大道。”

廣州都有道,呢個問題唔記得咗添!!江南大道,黃埔大道。。。咁呢度嘅“道”係咪就係英文所講嘅AVENUE???

再細啲就叫“巷”??“里”??

以下是引用ungoo在2007-5-29 9:29:28的發言:

用“路”冇問題,“路”介於“道”同“街”之間。澳門都有“新馬路”“××大馬路”。

果真如你所言嘅話,路介乎“道”同“街”之間。。冇錯,澳門都有諸如新馬路,XX大馬路。但係澳門因為地方細,先至有咁多路出現!但係廣州咁大個地方,難道冇得幾條似樣啲嘅“道”咩????“路”大過“道”,周街都係“路”!!呢個情形你又點解釋?

ungoogoo。。。。

以下是引用lhk在2007-5-29 10:05:02的發言:

喺廣州唔一定係N條車道的“XX大道”,喺老城區啲橫街窄巷都有“道”,不過就為數不多。

喺香港,“道”多數喺港島,九龍。新界新開闢嘅就多數稱作“路”。

頭先唔記得問,噉香港咁多道又點解釋吖??香港啲路都唔係好大啫,噉點解又叫做道?

喺香港,“道”多數喺港島,九龍。新界新開闢嘅就多數稱作“路”。噉臺灣又點呢??未請教。。。

臺灣有大把路,其中一條叫“忠孝東路”。

建議你睇吓廣州地區圖同香港地圖就知有幾多“道路”嘅存在。