QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2523|回復: 12

[問音問字] 发“毛”个“毛”字系点噶!

RT

点打啊~~唔该晒

就係“毛”囉,變音轉讀啫

發殕
殕聲母係f 喎..
以下是引用中二仔在2007-5-27 17:08:28的發言:
殕聲母係f 喎..

"殕"字聲母為"F"

但係粵語好多字讀音都係上古遺音(尤其係部分鄉音)

其音淵源比<廣韻>時代更早,主要係一D由重脣音變輕脣音嘅字----即好多文章都有講嘅"古無輕脣"之說.

如:"浮"字讀"fou4",而古音"pou4" (此可歸納為文白異讀)

又如"新婦"讀"sam1 pou5"(心抱)

都係"b- p-音同f-音"相對應嘅.

f-音多對應b- p-音,而"p- b-"兩音又為閉脣音,兩者同m-音又往往可以相通.

例如:'剝'字,讀"mok"但又可讀"bok"

"殕"字嘅"f-"聲母轉到南方之後讀成"m-",不足為奇了.

不過都有說法為英文"mould"嘅音譯,只不過我不太支持呢種講法...我支持孔个仲南先生所提出嘅"殕"字

我都係支持“毛”,今時今日,無論意義、發音都比呢個無釐頭些焚嘅“殕”合理。
殕字點解(指非在此)
以下是引用highyun在2007-5-27 22:15:59的發言:
我都係支持“毛”,今時今日,無論意義、發音都比呢個無釐頭些焚嘅“殕”合理。

我只不過係講出呢個字嘅變遷,而我自己係支持呢種講法嘅,而唔係話支持日常生活用都係用呢隻字.

每個人對字體嘅演變都有唔到層次嘅觀察同解讀,到底無唔"無厘頭"就要見人見智.(你嘅層次認為佢係無厘頭嘅我都無辦法)

今時今物,簡體字大行其道,喺佢席捲大中華之時,佢都唔一定係"合理"嘅.

以下是引用冬至在2007-5-27 22:32:32的發言:
殕字點解(指非在此)

东西腐败生长白膜。-----引自漢典

物敗生白曰殕---集韵

噢~发殕~呢个字拼音点打啊?
以下是引用殺人王在2007-5-27 17:58:15的發言:

"殕"字聲母為"F"

但係粵語好多字讀音都係上古遺音(尤其係部分鄉音)

其音淵源比<廣韻>時代更早,主要係一D由重脣音變輕脣音嘅字----即好多文章都有講嘅"古無輕脣"之說.

如:"浮"字讀"fou4",而古音"pou4" (此可歸納為文白異讀)

又如"新婦"讀"sam1 pou5"(心抱)

都係"b- p-音同f-音"相對應嘅.

f-音多對應b- p-音,而"p- b-"兩音又為閉脣音,兩者同m-音又往往可以相通.

例如:'剝'字,讀"mok"但又可讀"bok"

"殕"字嘅"f-"聲母轉到南方之後讀成"m-",不足為奇了.

不過都有說法為英文"mould"嘅音譯,只不過我不太支持呢種講法...我支持孔个仲南先生所提出嘅"殕"字

f同bp通真係未聽講過...

我覺得mould最似.
附碌本字係fluke