QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 33090|回復: 67

[純水無大礙] 得意粵語IQ題

Q:咩野要掉落水4次先會俾水沖走?
A:雀仔(有隻雀仔跌落水 跌落水 跌落水 有隻雀仔跌落水 被水沖去)

Q:黑貓同白貓一齊過馬路, 白貓俾車撞低, 咁白貓會同黑貓講既第一句說話係咩呢?
A:喵~

Q:一個女人去隆胸醫生話:兩個要1萬蚊,跟住個女人話太貴,轉1個,問要幾錢?醫生答咩?(估成語)
A:一波三折

Q:牛驚咩植物?
A:牛(牛{怕}葉)

Q:有咩島唔係四面環海, 除左安全島之外?
A:吉之島

Q:咩植物識溜冰?
A:花(花{識}溜冰)

Q:皇后似咩?
A: 廣場(皇后{像}廣場)

Q:有一塊火腿同一條腸仔放左落同一隻鑊度,點解佢地唔傾計?
A:因為佢地未熟

Q:點解唔可以係船上講笑話?
A:因為個海聽到會笑,咁就會引起海嘯

Q:如果要减肥,可以食乜嘢昆蟲?
A:蟻(食蟻瘦)

Q:用身體上邊樣野可以修飾雙手?
A:毛髮(毛髮可修飾的一對手)

Q:機械人最鍾意扮咩?
A:扮焦

Q:1+1 幾時會=3?
A:錯個陣

Q:去小明屋企禁極門鍾佢都唔開,最後講左一句乜小明先去開門?
A:我來自德成

Q:樹邊部份最得閒?
A:葉(葉得閒)

Q:達文西密碼上面是什麼?
A:達文西帳號

Q:世界上最貴既係咩菜?
A:巴菜

Q:豬肉榮賣豬肉,菠菜蓮賣菠菜;咁衛蘭賣咩?
A:My love my fate

Q:鯊魚食左紅豆會變咩?
A:紅豆沙

Q:檸檬最怕咩生果呢?
A:柑(柑橘檸檬)

Q:小明自己做暑期作業,第二日,佢死左,點解?
A:因為自作業(孽),不可活。

Q:1隻雞,1隻鵝,1隻鴨. 分3支汽水點解分唔勻?
A:婀娜多姿(鵝攞多支)

Q:魚旦粉有魚旦,牛腩粉有牛腩..咁咩野粉有雪糕呀?
A:seven

Q:小明綠燈過馬路,點解最後比車撞死?
A:明明綠燈轉眼變成紅燈........

Q:咩動物識桌球?
A:鷹(英式桌球) 

[此帖子已經被作者於2007-9-8 0:24:31編輯過]

Q:有條友從十八樓跌落嚟, 點解淨係死咗一隻雞? 
A: 因為跌佢唔死即刻湯難還神。

Q:著波鞋可以踢波, 著登山鞋可以登山, 咁著咩可以飛?
A:雀仔

Q:你老豆係男人, 你老母係女人, 咁你係咩啊?
A:錦鯉係條魚

Q:動物園猩猩點解
鍾意遊客用Nokia手機同佢影相、
但係唔鍾意遊客用SonyExxxx手機同佢影?

A:因為Nokia手機可以自動變焦(自動變蕉)

Q:恭喜發財,估一個國家名?

A:畀利市(比利時)

Q:最竄嘅動物係乜?

A:你唔好咁揚(羊)

Q:有十兄弟(一,二,三。。。。。。),養咗一隻狗,當中兩兄弟點嗌隻狗,隻狗都唔理佢哋,之但係其餘八兄弟一嗌隻狗,隻狗就即刻應佢哋,請問呢兩兄弟係邊兩個,點解?

A:八弟,十弟。“九(狗)唔搭八,十問九(狗)唔應”

Q:姓吳o既通常系做緊d乜o野果時會偷吃啊?
A:擔屎......「擔屎吳(唔)偷吃」咁話喔!嘻嘻!
[此帖子已經被作者於2007-5-28 1:11:04編輯過]

Q:成吉思汗打仔---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

a:大汗揼细汗

好搞笑啊[em01]

很有才。居然可以讲九唔搭八啲嘢扯埋一齐。

[em01]

Q:都乞人憎啲中国模范人物系边位?

A:雷锋(雷都疯佐)

[此帖子已經被作者於2007-6-12 23:26:37編輯過]
以下是引用落地开花在2007-6-12 23:22:31的發言:

Q:都乞人憎啲中国模范人物系边位?

A:雷锋(雷都疯佐)

广东话唔叫疯,叫黐線。

講實丫,做人抵得唸,幫人幫得就幫,呢個係風度o既表現,大家都想自己行出o黎有風度丫嘛。所以噹噹認為唔應該f羅姓雷果個爺爺o黎講笑囉!......
噹噹唔使咁认真吓话,能自嘲自讽先至为有风度之人

Q:機械人最鍾意扮咩?
A:扮焦

这个什么意思

对粤语还不是很熟

黑貓黑色,白貓白色,請問『紅』貓乜嘢色?——熊猫黑白兩色

“出貓”係乜嘢色?——唔識

咁“死貓”又會係乜嘢色?——安息 

掛喺牆上嘅貓──裝飾

可以放入衫袋裡嘅貓──的式

冇晒希望嘅貓──心息

好叻嘅貓──出色

花面貓──五顏六色

http://www.cublog.cn/u/14418/showart_330143.html

Q:身分證跌咗點辦?

A:執起佢。

有十兄弟,養咗一隻狗,其中兩兄弟無論点叫隻狗,隻狗都唔理佢哋,但其他八兄弟一叫隻狗,隻狗就會即刻回應,請問隻狗唔理嘅係邊兩兄弟?
九(狗)唔搭八、十問九(狗)唔應 

斑馬向兔仔示愛,兔仔一口拒絕,點解?
因爲斑馬有紋身

乜嘢係兩夫妻瞓覺前都會做嘅?
眯埋眼

關羽、張飛、劉備、趙雲四人去睇戲,但四個人當中有一個冇票睇戲,究竟係邊個呢?
關羽

點解劉小姐婚後堅持唔肯跟老公姓呢?
佢老公姓夏

王師奶教整奶黃包,容師奶教整蓮蓉包,噉邊個教整叉燒包?
程尋磨

香港啲肥仔最多姓乜嘢?

阿拉丁有幾個哥哥?
三個

有個大學生畀賊捉咗,綁響電綫桿度,啲賊問佢“你係邊度架?唔講就電死你”,大學生答咗一句,結果畀電死咗,請問佢答咗乜?
“我係電大嘅”

避孕藥主要成份係乜?
抗生素

去髮廊飛髮最常講嘅兩個字係乜?(估運動員名)
劉翔

上邊毛,下邊毛,到咗夜晚毛黐毛。(估人體器官)
眼睛

Q:達文西密碼上面是什麼? A:達文西帳號 Q:咩動物識桌球? A:鷹(英式桌球)

Q: 從一數到十,邊個數目字最勤力,邊個一個數目字最懶呢?

A:『二』 同 『一』 (一不做二不休)

仲有冇新架?????????