QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2370|回復: 7

[詞彙及翻譯] 三句粵語疑問

1,講返轉頭,蹔下眼又到咗冬天。一直以嚟,沖叔啲衫褲鞋襪都係小二哥冚家夾手夾腳縫縫補補搞掂,这一句后面是不是粗口

2,“听条友讲话口音”可不可以用“听条友讲野口音”,讲野同讲话意思有什么不同。

3,都系敢样啦,重系敢样啦,两句话意思是不是完全相同,哪一种表达讲得比较习惯点

[此帖子已經被馬萬千於2007-5-23 13:18:16編輯過]

1唔係!冚家響呢度意思係全家!夾手夾腳(齊心合力噉做嘢)

2听条友讲话口音(意為“说话口音”)係書面語。講嘢係口語用句。就唔好講,講嘢口音。唔通順幾多。可以喺中間加個助詞“嘅”噉就同順喇。例:講嘢嘅口音。

3兩種唔同嘅表達!冇比较习惯啲。係睇出現乜句裏頭。表達各有唔同?

例:1佢偷嘢已經成性。都係噉樣啦!冇再理佢。

2佢前兩日偷嘢,而家重係噉樣。真係唔似樣。

1唔係!冚家響呢度意思係全家!夾手夾腳(齊心合力噉做嘢)

2听条友讲话口音(意為“说话口音”)係書面語。講嘢係口語用句。就唔好講,講嘢口音。唔通順幾多。可以喺中間加個助詞“嘅”噉就同順喇。例:講嘢嘅口音。

3兩種唔同嘅表達!冇比较习惯啲。係睇出現乜句裏頭。表達各有唔同?

例:1佢偷嘢已經成性。都係噉樣啦!冇再理佢。

2佢前兩日偷嘢,而家重係噉樣。真係唔似樣。

多谢楼上,尤其是第二点讲得好有启发,完全感觉不到讲野同讲话有什么不同.

都系,重系,如果用于祈使句有无分别呢

更正,多谢楼主,第二点讲得比较有启发,从中可以感受到讲话同讲野的微妙的分别.不知有没有人能进一步讲解.两个词还有什么不同点

講嘢係粵語口語,“說話”係普通話口語。講話則是中文書面語。講嘢(粵語口語)=說話(普通話口語)而講話,可以用係粵語,普通話。

2都系=都是(普通話)。重係=還是(普通話)

兩者係唔同意思。

最後樓主發帖時候。最好寫明標題。係問乜方面嘅?寫清楚嚟。噉樣方便人哋嘅瀏覽。亦方便埋版主佢哋嘅管理。如果有好多嘢問,問題好澤使。唔係好容易表達嘅。你最好分開問,雖然係麻煩啲,但係你想得到明確詳細嘅回答。你嘅態度係好重要。

講野好像另外有引申的含義,表示該講卻都沒有講

如果提建議,都系,重系

"你都系******啦",兩個詞的用法有什麼不同呢

以下是引用alex在2007-5-22 23:10:02的發言:

1,講返轉頭,蹔下眼又到咗冬天。一直以嚟,沖叔啲衫褲鞋襪都係小二哥冚家夾手夾腳縫縫補補搞掂,这一句后面是不是粗口

2,“听条友讲话口音”可不可以用“听条友讲野口音”,讲野同讲话意思有什么不同。

3,都系敢样啦,重系敢样啦,两句话意思是不是完全相同,哪一种表达讲得比较习惯点

“蹔下眼”。蹔的本字就是眨,不要生造字。粤语的韵母是可以阴阳对转的。

2,「听条友讲话口音」可不可以用「听条友讲野口音」,讲野同讲话意思有什么不同。

----------

「听条友讲话口音」是错的,用词不当。粤语叫「讲说话」

[此帖子已經被作者於2007-5-25 14:01:01編輯過]