QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3134|回復: 11

幫老伍兄發首原創歌--《游子情》

受老伍兄之托,發首詞、曲原創作品--《游子情》上嚟聽聽。伍兄演繹嘅呢個版本,別具一翻味道,抑揚有序,歌曲處理感情豐富,最絕妙之處自然就係歌曲高潮部分嘅和音效果處理,GOOD!

[em17]

《游子情》(純詞、曲原創作品)fficeffice" />

作曲:藍色街燈&老伍一派

作詞:Samkong

一雙眼睛早已模糊不清 含淚緬眾父老鄉親送別情

柳絮漫舞映照草亭 流溪輕唱詠 使我愛莫名

孤身遠走闖過懸崖嶇徑 猶念記故地往昔的溫馨

養我育我給我生命頌深恩 韻律正傾聽

闊步上 誓必心堅破冰舉杯再揮劍待明月證

要踏遍千秋江山美景休驚怕險峰阻擋我歷程

壯志 浩氣宏願 干勁 伴著我最終取勝

柳絮漫舞映照草亭 流溪輕唱詠 使我愛莫名

孤身遠走闖過懸崖嶇徑 猶念記故地往昔的溫馨

養我育我給我生命頌深恩 韻律正傾聽

闊步上 誓必心堅破冰舉杯再揮劍待明月證

要踏遍千秋江山美景休驚怕險峰阻擋我歷程

壯志 浩氣宏願 干勁 伴著我最終取勝

數萬里 南北東西遠征衣錦再返到舊時路徑

那白鬢 雙親滄桑背影鄉音耳邊響起 此際淚凝

冷雨後紅日耀五嶺召喚我心底呼應

創作意念:此歌曲描述農家子弟與家鄉父老依依惜別,決心到外面的世界闖蕩一翻,并憑借堅毅信心和干勁,取得事業成功,游子終於衣錦還鄉,重返家園的故事。

[此帖子已經被作者於2007-5-21 18:43:14編輯過]

好耐未聽過老伍兄嘅歌,今次真係久旱逢甘露,越聽越有味。

糾個錯,Samkong嘅歌詞入面“干勁”應該爲“幹勁”。

以下是引用highyun在2007-5-21 18:57:44的發言:

......今次真係久旱逢甘露.....

老伍真系日进千里,呢趟直程系:

他乡遇故知

洞房花烛夜

金榜提名时

咁爽啦~~~~~

伍兄呢首歌唱得好有感情,仲特别加用和音,令到首歌更加好听。
以下是引用highyun在2007-5-21 18:57:44的發言:

好耐未聽過老伍兄嘅歌,今次真係久旱逢甘露,越聽越有味。

糾個錯,Samkong嘅歌詞入面“干勁”應該爲“幹勁”。

哈哈,多謝正音正字權威H兄幫手較正,Thanks!

多谢咁多位街...街坊既支持~~~呵呵~`唱得唔好仍需努力....[em05][em05]
[此帖子已經被作者於2007-5-23 12:46:47編輯過]

先给掌声拉!

敢问Samkong兄,广东哪里可以欣赏到柳絮漫舞的佳境?

多謝大聖兄嘅提醒,廣東地區雖然柳樹到處可見,但柳絮就似乎多係北方地區所見之景物。一於將呢句歌詞改為:“翠柳漫舞映照草坪”。

經綜合H兄與大聖兄之建議,歌詞重新修編如下,并以此為準,在此再次多謝兩位兄臺嘅指點!

《游子情》(純詞、曲原創作品)fficeffice" />

作曲:藍色街燈&老伍一派

作詞:Samkong

翠柳漫舞 映照草坪 流溪輕唱詠 使我愛莫名

孤身遠走 闖過懸崖嶇徑 猶念記故地往昔的溫馨

養我育我給我生命 頌深恩 韻律正傾聽

闊步上 誓必心堅破冰 舉杯再揮劍待明月證

要踏遍千秋江山美景 休驚怕險峰阻擋我歷程

壯志 浩氣 宏願 幹勁 伴著我最終取勝

翠柳漫舞 映照草坪 流溪輕唱詠 使我愛莫名

孤身遠走 闖過懸崖嶇徑 猶念記故地往昔的溫馨

養我育我給我生命 頌深恩 韻律正傾聽

闊步上 誓必心堅破冰 舉杯再揮劍待明月證

要踏遍千秋江山美景 休驚怕險峰阻擋我歷程

壯志 浩氣 宏願 幹勁 伴著我最終取勝

數萬里 南北東西遠征 輾轉再返到舊時路徑

那白鬢 雙親滄桑背影 鄉音耳邊響起 此際淚凝

冷雨後紅日耀五嶺 召喚我心底呼應

創作意念:此歌曲描述農家子弟與家鄉父老依依惜別,決心到外面的世界闖蕩一翻,并憑借堅毅信心和干勁,取得事業成功,游子終於衣錦還鄉,重返家園的故事。

[此帖子已經被作者於2007-5-28 23:16:48編輯過]
考慮得很仔細,佩服!

一聽個旋律就知係自己杯茶, 加上Samkong 的詞, 很有味道, 好八十年代, 好丫 Sam.

我一路聽一路細味歌詞....可以鋼柔並重....

可唔可以用 Email Send 給我?

豆豆:我已經將有關呢首歌嘅資料發咗畀你,請查收.
有懷舊感,有聽頭,正!!