QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3826|回復: 5

[詞彙及文法] “老趁”嘅由來

我想知道“老趁”嘅由來,重有正字係咪呢個“趁”呢,定係“陳”嘅變音?
[此帖子已經被余OK於2007-5-20 16:06:56編輯過]

係"老親"

"親"係"親家"個親,讀若"趁"

舊陣時重男輕女,女方嫁入男方之後就係男方嘅人.咁男方父母同女方父母自然成為"親家"(注,要讀'趁家')

廣東話對熟人稱呼愛用"老"字,如"老彭","老何"等...兩方"親家"若於茶居見面,有時會叫聲"老親"

試問女方屋企養咗個女十幾年之後要拱手交畀男方,某D時候女方出嫁重要貼埋錢添.咁樣重唔"老親"?

好似係'老襯',係咪啊?
我太醒目啦~~~以前自己已经林到。
呵呵,女仔從古到今都系蝕本貨????!!!!。。。。
以下是引用殺人王在2007-5-20 16:00:58的發言:

係"老親"

"親"係"親家"個親,讀若"趁"

舊陣時重男輕女,女方嫁入男方之後就係男方嘅人.咁男方父母同女方父母自然成為"親家"(注,要讀'趁家')

廣東話對熟人稱呼愛用"老"字,如"老彭","老何"等...兩方"親家"若於茶居見面,有時會叫聲"老親"

試問女方屋企養咗個女十幾年之後要拱手交畀男方,某D時候女方出嫁重要貼埋錢添.咁樣重唔"老親"?

十足北方用法,北方地區亦係如此,跟粵語用法差唔多,實際上如果睇下大陸舊時嗰啲片集,當然係普語版最好。都會經常用到。“親家”北方地區也如是說,普通話也讀成去聲,但韻母卻變成in,聲母亦變成了q(實際上發音接近我哋讀“千”嘅發音)