QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2789|回復: 10

[語義解譯] “球證”同“領隊”嘅疑惑

廣東人講波通常都會將“裁判”講成“球證”,“教練”講成“領隊”,有個問題想問下,如果唔係球類嘅比賽,個“裁判”係咪重叫“球證”,重有啲健身房啲“教練”應該唔係叫“領隊”喇啩,唔該大家幫我講下啦。

[此帖子已經被余OK於2007-5-17 20:09:50編輯過]

领队还领队,教练还教练——两个系唔同职位,各司其职。

领队负责带领支运动员队伍外出,教练负责训练运动员——就正如拍电影会有监制同导演一样。

你参加旅行团去旅游,个“领队”你可唔可以叫佢做“教练”吖?

盧總梗係好少睇波,粵語講波,教練就係領隊,係人都知道大名鼎鼎嘅費格遜爵士係曼聯嘅領隊,亦即係中央臺講波佬口中嘅“教練”。

至於國內嘅黑波甲A球隊,係既有教練亦有領隊嘅,嗰位領隊冇咩實際嘅嘢做,無非就係出下鏡,出去同人拉下關係,或者做埋啲所謂嘅動員工作。呢個亦係國內機構臃腫嘅體現。

噉“球證”同“裁判”呢,順便幫我講埋啦

当然其他比赛嘅“裁判”无可能重系叫做“球证”

足球里面,除咗球证,重有“旁证”,普通话我都唔知佢叫乜……

以下是引用highyun在2007-5-17 21:03:26的發言:

盧總梗係好少睇波,粵語講波,教練就係領隊,係人都知道大名鼎鼎嘅費格遜爵士係曼聯嘅領隊,亦即係中央臺講波佬口中嘅“教練”。

至於國內嘅黑波甲A球隊,係既有教練亦有領隊嘅,嗰位領隊冇咩實際嘅嘢做,無非就係出下鏡,出去同人拉下關係,或者做埋啲所謂嘅動員工作。呢個亦係國內機構臃腫嘅體現。

唔系好少,系直头唔会睇——因为足球系呢个世界上最野蛮而又最唔环保嘅运动!

以下是引用superjill在2007-5-17 23:49:33的發言:

当然其他比赛嘅“裁判”无可能重系叫做“球证”

足球里面,除咗球证,重有“旁证”,普通话我都唔知佢叫乜……

邊裁!?

以下是引用卢总在2007-5-18 4:26:40的發言:

唔系好少,系直头唔会睇——因为足球系呢个世界上最野蛮而又最唔环保嘅运动!

論野蠻同環保未及RUBY同AMERICAN FOOTBALL...

以下是引用殺人王在2007-5-18 19:28:19的發言:

論野蠻同環保未及RUBY同AMERICAN FOOTBALL...

呢樣嘢無錯。

美式足球啲裝備嚇死你。

英式橄欖球野蠻到彈開你。

噉!主教練,係講主領隊抑或照直講主教練?

少睇波唔緊要.......呢d咪係香港文化0攞, 我記得睇有線足球果陣,個旁白話呢隊就係"呢隊波由新領隊xx執教......",而香港足球口中的教練是指副教練,因為領隊以下仲有好多副教練,副教練不少也是負責訓練體能同耐力