QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5986|回復: 11

[正字本字] 求幾個正字—“發”蛋,“溫質”

發蛋---打散蛋

“溫質”---一般形容屋企亂或者小

係讀“屈質”啊~~正寫我都唔知~~

發蛋---打散蛋

估計正字亦為“發”(發泡膠)

「屈質」---一般形容屋企亂或者小

估計正字正係“屈質”(某輸入法只有該詞條)

TVB以前有個節目話"屈質"嘅正字係"蝸窄"又一說"屈詘"

"發蛋"我認為正字係"划"字

"划"字現時讀"waak6",但係現時嘅w-音,好多時都同f-音或hu-音互轉.如"花" faa1(國語讀hua)而且,字典上"花"重有一個讀音容昜畀人忘記,就係"waa4"或"waa6"(此音通"華")

廣州話中有'化算'一詞.'化算'其實都應該為"划算".同普通話意思差唔多.只不過粵語讀成'化'而己(hu-同f-互轉)

除粵語外,我發覺湖南部分方言都有將國語嘅hu-音讀成f-.好可能係南方方言古音遺存

[此帖子已經被作者於2007-5-19 8:16:41編輯過]
  如殺人王所言,順德話w同f互變現象好多,係讀waak1蛋嘅。
以下是引用Yuok在2007-5-18 12:17:23的發言:
  如殺人王所言,順德話w同f互變現象好多,係讀waak1蛋嘅。

南海部分地區都係咁

例如:"唔係哇"讀成"唔係化" wa-轉fa--

以下是引用殺人王在2007-5-19 8:18:35的發言:

南海部分地區都係咁

例如:"唔係哇"讀成"唔係化" wa-轉fa--

唔怪得 千wah 會有變讀成 千fa
字唔知點寫,音我係講 faak3蛋。
化字都冇faak3嘅音喔

樓上都係唔明我講乜...

"化"字係無FAAK3音,但係我都講過fa 同wa兩音之間由於語言嘅發展存在互換嘅關係

[em04]
[em03]