QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 14093|回復: 51

你是否贊成粵協論壇開設英文討論版?

有部分網友提議論壇開設一個英文討論版,現對是否開設英文版嘅問題先作一個投票調查。開設英文討論版主要面臨以下兩個問題:
1、是否有足够人氣
2、是否有負責任肯承擔嘅人做版主

希望各位投票之餘,可以留低啲有建設性嘅意見。

單選投票, 共有 36 人參與投票

距結束還有: 3799 天19 小時7 分鐘

您所在的用戶組沒有投票權限
  或者叫外語版好啲,唔限定英語,論壇都有唔少小語種高手喺處嘅,唔好忽略埋呢部分網友。

Actually, sort of hard to say...

As guys might?think Cantonese counts more than English here.

However, let it be convenient to those English diggers, foreigners as well.

?HeHe~~~~~

[em01]

請有興趣並有責任心做好版主嘅朋友投票之餘舉埋你神聖嘅雙手,版主原則上需要兩個,組合為:勤力型嘅版主+資深型嘅版主。

It is a?great chance to show?your talent in this area.

Besides, as what Y.J.P.??said, that can draw more people's attention?to?our Cantonese Association.....

haha~~~~

[em20]

雞腸 睇唔明...........

哈哈

粤协要走向国际化,呢样野确实有必要去做---建立外语版.
有埋法文版咁就好啦,我有好多同事想學廣東話.

粵語,外文嘅 crossover,

呢樣嘢幾有好玩。實嚟支持。

哩個系粵語國際化嘅重要一步, 強烈支持!

順便講下, 而家哩個論壇要允許ActiveX先發到貼, 外國人安全意思比較高, 可能會禁用ActiveX同Java咖, 咁就會搞到渠地喺哩度發唔到貼.

其實發貼功能系根本唔需要用ActiveX同Java嘅, 好多論壇禁用ActiveX同Java都發到貼咖, 希望壇主改善下~

QUOTE:
以下是引用廣州人喺圖盧茲在2007-5-15 7:47:39的發言:
有埋法文版咁就好啦,我有好多同事想學廣東話.

支持建埋法文版, 一于你做版主啦~

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-5-14 21:28:56的發言:

有部分網友提議論壇開設一個英文討論版,現對是否開設英文版嘅問題先作一個投票調查。開設英文討論版主要面臨以下兩個問題:
1、是否有足够人氣
2、是否有負責任肯承擔嘅人做版主

希望各位投票之餘,可以留低啲有建設性嘅意見。

人氣初期可能差D, 要多宣傳啊~ 外國都有粵語課程咖嘛, 而家哩度可以免費學粵語, 仲好啦~

加上外國人好有研究精神, 乜都研究一餐, 如果有介紹粵語嘅英文資料, 渠地一定會感興趣咖~

想人氣好, 多D去外國相關論壇宣傳啦

QUOTE:
以下是引用libran在2007-5-15 10:27:39的發言:

人氣初期可能差D, 要多宣傳啊~ 外國都有粵語課程咖嘛, 而家哩度可以免費學粵語, 仲好啦~

加上外國人好有研究精神, 乜都研究一餐, 如果有介紹粵語嘅英文資料, 渠地一定會感興趣咖~

想人氣好, 多D去外國相關論壇宣傳啦

呢樣嘢要有賴各位外國嘅朋友落力宣傳,吸引啲外國友人過嚟喇。

順帶問句,國外訪問論壇嘅速度如何呢?

你可以試下用外國proxy黎訪問本論壇, 咪知速度系點囉~

我覺得速度仲可以~

支持~

其實香港唔少外國人識講粵語咖, 有D外國人粵語講得好正, 但系唔識寫中文. 所以, 有個英文版系可以方便到渠地咖~

見有咁多人支持開設外語版,我反而想聽返多啲反對意見平衡吓,免得一面倒。之前有唔少朋友強烈抵制加入外語,又或者認為粵語就粵語論壇何必自作多情冇嗰樣整嗰樣。好想聽聽佢哋嘅睇法。另外,假使外語版眞係開設咗,建議題材都係多啲同粵語、粵文化有關嘅內容為好,事關出面有好多出名嘅外語論壇,我哋應該有自己嘅特色。
QUOTE:
以下是引用余OK在2007-5-15 19:18:09的發言:
  見有咁多人支持開設外語版,我反而想聽返多啲反對意見平衡吓,免得一面倒。之前有唔少朋友強烈抵制加入外語,又或者認為粵語就粵語論壇何必自作多情冇嗰樣整嗰樣。好想聽聽佢哋嘅睇法。另外,假使外語版眞係開設咗,建議題材都係多啲同粵語、粵文化有關嘅內容為好,事關出面有好多出名嘅外語論壇,我哋應該有自己嘅特色。

外語論壇就系畀外國人學粵語嘅, 哩個定位好清楚啦~

要著手準備用英文寫嘅粵語教材啦~

大家可以參考下用英文寫嘅梵文學習教材:
http://acharya.iitm.ac.in/sanskrit/lessons.php

睇下人地系點樣向全世界介紹自己嘅文化

QUOTE:
以下是引用neogeo在2007-5-15 19:28:51的發言:

外語論壇就系畀外國人學粵語嘅, 哩個定位好清楚啦~

要著手準備用英文寫嘅粵語教材啦~

我都希望眞係有足夠有心人齊心協力做到呢件事喎。
HK應該有英文寫嘅粵語教材啩, 可以參考下....