QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3124|回復: 8

[南派功夫] [讨论]究竟周星驰识唔识功夫?

我睇过好多网站同埋好多文章,都系话周星驰自细学功夫,佢系跆拳道黑带,而且跟李小龙师兄黄淳梁学过咏春。再者,睇佢嘅身材咁fit,再加埋佢喺好多电影里面表演过佢嘅功夫,如果冇功夫根底嘅人,系冇可能有噉嘅身手嘅。 但系前几日听high手话周星驰唔识功夫,而且讲到好肯定,我真系非常怀疑,所以想喺度讨论下。

Re:[讨论]究竟周星驰识唔识功夫?

我尋日睇新聞...星爺話佢細個已經好鍾意功夫片...第一志願係做李小龍咁既武術家...之後第二志願先係演員...因為李小龍都係演員... 佢話佢細個個陣屋企窮...無咩錢去學功夫....但都入左詠春班...但就學d 最簡單既招數....而佢返到就反覆練習..... 我諗佢出左黎做野..有錢之後...一定再有進修...因為佢好有熱誠... 然後佢講一直無人信佢原來係識功夫......所以之前一直拍唔到功夫片.... 直到佢既少林足球成功...令佢有機會拍到功夫

搵返篇報導~ 周星馳夢想做武術家 童年受李小龍影響 12月 8日 星期三 02:00 更新 【明報專訊】周星馳(新聞 - 網站 - 圖片)一直視李小龍(新聞 - 網站 - 圖片)為偶像,2002年他在電影金像獎頒獎台上,曾認真感謝已故的李小龍,因當年他迷戀李小龍的電影而立志做演員。 曾踢跌學校字牌 最近他接受《jet》雜誌訪問,他回憶當年母親帶他到戲院看李小龍的電影,銀幕上的李小龍令他心臟快跳出來,甚至淚流披面。自此他下定決心要成為另一個李小龍,那時候成為武術家是他的第一選擇,當演員可能是排第二。 每日練功1小時 星爺9歲便向理想進發,拜師練武。可惜家裏負擔不起學費,但他對功夫那團火沒有熄滅,不斷反覆練習及模仿,曾在返學時模仿李小龍在《精武門》經典一幕,一腳把門上的標語牌踢了下來。 雖然做不成武林高手,但他能在電影《功夫》實現童年夢想。他說﹕「我已經老了,沒有辦法成為真正功夫高手,但至少可以在《功夫》裏做到,像李小龍一樣的功夫英雄,亦是向功夫致敬。」有場戲對李小龍致敬,他脫掉上衣露出結實背肌,模仿李小龍標誌的動作。不過他鍛煉數星期仍未滿意,因自覺上半身與李小龍差太遠。經常四處宣傳的星爺,原來每日依然會抽最少1小時來練功。今次拍《功夫》打足4個月,他說會拼盡來拍攝打鬥戲。 記者﹕葉靜文

《功夫》嘅主页上面有星爷嘅介绍,我响上面睇返嚟嘅,不过我无话过佢完全唔识功夫,只喺佢唔喺相传噤好打姐,报组上面讲佢脚功同黏手都好了得!~ em6:

星爷应该识功夫~~

跟黄淳梁的!

小念头王…!?

未见过的咏春底,不过每天一小时,又有名士指点功夫。绝不差到那里。如果不再好色,那就是一等好手。

呢度讨论嘅功夫,唔单单系咏春,即使话星爷咏春跟师父嘅学习时间唔长,亦绝对接触过其他功夫,而且每日保持练功一个钟,就算自学,到而家咁多年积累都已经好犀利啦。你睇佢个身材几fit就知道佢有料到。