QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4410|回復: 8

[转载] 元彪真功夫演繹佛山贊先生

[转载] 元彪真功夫演繹佛山贊先生 無 线 近 年 之 功 夫 武 俠 劇 多 加 入 電 腦 效 果 , 為 了 表 現 硬 橋 硬 馬 真 功 夫 , 無 重 金 邀 請 元 彪 開 拍 新 劇 《 佛 山 贊 先 生 》 , 夥 拍 元 華 與 梁 家 仁 , 演 繹 一 代 武 術 宗 師 「 梁 贊 」 的 故 事 。 一 直 以 來 , 無 都 有 意 邀 請 元 彪 拍 劇 , 只 是 因 檔 期 問 題 未 能 成 事 , 今 次 得 以 合 作 成 功 , 除 了 剛 巧 元 彪 有 期 外 , 亦 因 為 元 彪 喜 歡 此 劇 可 讓 他 表 現 真 功 夫 , 故 此 戲 中 一 些 武 打 招 式 , 他 亦 樂 於 參 與 設 計 。 與 邵 美 琪 有 感 情 戲 據 監 製 莊 偉 建 透 露 , 《 佛 》 劇 將 於 一 月 開 拍 , 除 了 元 彪 飾 演 梁 贊 外 , 尚 有 元 華 飾 演 其 師 傅 , 梁 家 仁 則 扮 演 其 師 叔 , 邵 美 琪 將 會 與 元 彪 做 情 侶 發 展 一 段 感 情 戲 。 由 於 元 彪 是 首 次 為 無 拍 電 視 劇 , 故 此 各 人 知 道 能 有 機 會 與 他 合 作 都 覺 得 開 心 。 其 實 , 無 早 於 一 九 八 一 年 拍 過 一 套 《 佛 山 贊 先 生 》 , 當 時 由 關 海 山 飾 演 梁 贊 , 全 劇 故 事 是 圍 繞 梁 贊 之 藥 材 店 贊 生 堂 發 生 , 但 劇 中 主 角 卻 是 飾 演 「 李 文 茂 」 的 黃 日 華 , 以 及 飾 演 梁 贊 徒 弟 「 陳 華 順 」 之 呂 良 偉 。 梁 贊 是 鶴 山 縣 人 , 父 親 在 佛 山 開 設 「 贊 生 堂 」 藥 材 店 , 精 通 歧 黃 醫 術 。 梁 贊 於 喪 父 後 , 開 始 在 店 中 行 醫 , 深 得 病 人 稱 讚 , 故 被 人 稱 為 「 佛 山 贊 先 生 」 。 另 外 , 梁 贊 自 小 喜 歡 習 武 , 父 親 在 生 時 曾 廣 聘 名 師 傳 授 武 功 , 最 出 名 的 是 詠 春 拳 。

Re:[转载] 元彪真功夫演繹佛山贊先生

呢出嘢我想买vcd收藏

我想睇真功夫,对电脑特技吾多兴趣~

呢出我一定会睇!

都唔知幾時先有得睇,今年嘅無線介紹都無講有依出戲,而且無線拍嘅電視劇都喺d低成本嘅劇集,布景、服裝求其,故事唔忠實曆史,講乜都加d感情戲入去,一d都唔專業,睇無線做嘅電視劇睇完就得啖笑!~ em6:

系啫,都好过睇中央台嗰啲懒严肃嘅戏

今晚睇咗一集,觉得剧集制作甚为一般化,而且仲描述到当时嘅佛山城好荒凉,山贼纵横,确有偏离史实之嫌。不过作为一个佛山人,正如某位仁兄话斋,买套讲与佛山有关嘅正版粤语tvb剧集收藏一下,都几有意思嘅。

唔喺挂?尋晚娛樂大飲茶先話開鏡拍,你今日就話睇咗一集?你睇嗰出喺咪叫《我師傅係黃飛鴻》吖?我哋講緊《佛山贊先生》渦!~ em6:

samkong在2005-01-21 01:32:26说道:[br]今晚睇咗一集,觉得剧集制作甚为一般化,而且仲描述到当时嘅佛山城好荒凉,山贼纵横,确有偏离史实之嫌。不过作为一个佛山人,正如某位仁兄话斋,买套讲与佛山有关嘅正版粤语tvb剧集收藏一下,都几有意思嘅。
你应该睇紧《我师父系黄飞鸿》,呢套就唔值得收藏喇,啲演员好垃圾