QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2664|回復: 2

[會員專欄] [原創]G肉佬之日常:My Old Radio

當你想換新手機、買MP3、升級電腦嘅時候,你有冇諗過,有啲人嘅生活重係好簡單呢?——G肉佬 (2007年2月3日)

「沙…沙……前文再續就書接上一回,話說……」

「喂,豬肉佬!開大聲啲啦,我聽唔到吖!」

「得嘞,唔好嘈住我聽古仔啦!」

每個中午12點呢個時候,我都會扭開收音機聽古仔。市場裏面重係好多人,因為係落班時候,啲人陸續買餸返屋企煮飯。呢個時候隔離檔蝦佬會叫我開大聲啲部收音機,等佢都可以聽到。

雖然我好想係呢個時候靜吓聽古仔,但係好明顯啲師奶唔贊成,仲一個個噉來騷擾我,有啲一路買一路吟吟沉沉,有啲埋來撚過曬啲豬肉又唔買,仲話唔係好新鮮?!哎,唔買就唔好撚啦,你只手好乾淨咩!搞到我聽個古仔都聽到唔三唔四。

部收音機係我細個嗰陣阿爺買畀我嘅,有我咁大囉!年紀大,機器壞,部嘢成日沙沙聲,可能經常開到好大聲,個喇叭有啲拆,睇嚟都係時候入博物館嘞。

於是我今日收左檔,衫都沒換就去電器商場睇下,諗住買部新嘅。點知商場裏面都賣曬手機、MP3、數碼相機、電腦啲噉嘅嘢。啲店員見我烏糟邋遢都唔想理我,聽到我問有沒收音機賣,個個都當我怪獸噉睇,有啲就叫我買部MP3、或者買部有收音功能嘅手機……

睇來都係去陶街逛下好過,商場都係唔多啱我。

(編者注:部分故事可能比較平凡,但有時生活就係噉嘎喇!如果中意睇我嘅故事,都可以登陸我嘅Q-zone:http://197999091.qzone.qq.com/

以下是引用gboss在2007-5-11 13:28:50的發言:

雖然我好想係呢個時候靜嚇聽古仔,

“嚇”haak3係動詞,而“吓”haa5先至係助詞,所以呢處應該用“吓”。

不過閣下應該係一時手快。

本來呢篇嘢係用簡體字寫嘅,我用word嘅簡繁轉換功能轉過來就係噉喇,冇細心審閱,多謝提醒!