QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3496|回復: 16

[語義解譯] 咩叫做“起勢”

咩叫做“起勢”

起勢:即係好搏命;好投入;好出力噉解。

妳條女好索吖!起勢噉嘴妳!起勢噉箍實妳!妳有難定有福呢?

點解唔直接跟帖而另開新帖咁浪費呢?
QUOTE:
以下是引用余OK在2007-5-10 22:10:38的發言:
  點解唔直接跟帖而另開新帖咁浪費呢?

我係因應一個哥仔嘅要求開貼嘅,佢問我咩叫做「起勢」?「起勢」點用?

我咪搵搆女嚟舉例囉!

同條女好“索”嗰張貼毋關。

“瞓捩頸”嗰張貼都係因應呢個哥仔嘅要求開嘅。

老實講,我之所以發呢啲咬文爵字嘅帖,都係全因畀呢位哥仔探求學習我哋大粵母語嘅熱情所驅動。

妳都知我其實對執字虱呢啲嘢冇幾大興趣咖喇!

妳用粵文有紋有路噉寫篇充滿激情嘅大作出嚟我就話妳叻喇!

我中意一啲激情嘅粵文!戰鬥嘅粵文!氣勢迫人嘅粵文!

我鄙視嗰啲淨識執字虱,識彈唔識唱嘅所謂“文雅之人”!

我记得以前听人讲过,话”势“字可以解作男性生殖器
表生殖氣器官嘅,應該係“西”字啩,呢句話“呢幾日都畀人wan3住,宜家走番出嚟,起勢噉食”啱唔啱
QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-5-11 22:36:06的發言:

老實講,我之所以發呢啲咬文爵字嘅帖,都係全因畀呢位哥仔探求學習我哋大粵母語嘅熱情所驅動。

妳都知我其實對執字虱呢啲嘢冇幾大興趣咖喇!

妳用粵文有紋有路噉寫篇充滿激情嘅大作出嚟我就話妳叻喇!

我中意一啲激情嘅粵文!戰鬥嘅粵文!氣勢迫人嘅粵文!

我鄙視嗰啲淨識執字虱,識彈唔識唱嘅所謂“文雅之人”!

對執字虱無興趣好心你就咪寫喇!!

中意寫充滿激情嘅文章就去大洋網喇......

粵協本身就係文雅人來嘅地方,你咁識唱不如自己去市政唱喇.....

杀人王又开始准备……哈哈哈!
QUOTE:
以下是引用殺人王在2007-5-12 7:53:11的發言:

對執字虱無興趣好心你就咪寫喇!!

中意寫充滿激情嘅文章就去大洋網喇......

粵協本身就係文雅人來嘅地方,你咁識唱不如自己去市政唱喇.....

妳“貢剷檔”個呵?

殺妳隻死撈奴!

殺妳隻死撈狗!

大洋網發到?我使鬼嚟呢度!貪呢度夠水靜河飛吖?

QUOTE:
以下是引用卢总在2007-5-12 12:41:00的發言:
杀人王又开始准备……哈哈哈!

佢夠把炮就即管放馬過嚟。

其實掂少有啲觀點係正確嘅,只不過語氣激過頭,唔係咁易令人接受啫~

確實咬文嚼字係學究所為,真正文人雅士唔會做啲噉嘅嘢~

真正嘅文人雅士係會喺特定嘅場合使用適合嘅語言.

"高級書院"都唔玩咬文嚼字,無咩地方可以玩.

況且,討論用字唔代表要求大家統一用字!

[此帖子已經被作者於2007-5-12 21:03:42編輯過]
QUOTE:
以下是引用殺人王在2007-5-12 20:50:51的發言:

呢次貢檔嘅人就講得啱喇。

高級書院唔玩咬文嚼字,咁不如嚟閒情版玩喇。咁就好玩。

QUOTE:
以下是引用Wai在2007-5-12 21:38:17的發言:

呢次貢檔嘅人就講得啱喇。

高級書院唔玩咬文嚼字,咁不如嚟閒情版玩喇。咁就好玩。

閒情版--->吹水版

QUOTE:
以下是引用殺人王在2007-5-12 20:50:51的發言:

第一句我唔作評論,不過妳個ID殺殺聲就起碼係唔文雅嘅!

第二句我認同,不過我認為咬文嚼字最好僅限於呢版。

第三句我舉雙腳贊成,不過我認為範疇應該外延為“討論唔代表要求統一”,呢個好重要,係平等自由精神嘅體現,應該給予各種唔同觀點,唔同聲音以自由表達嘅機會,而唔係強加打壓。粵協喺呢點上起碼係做得公道嘅,氣氛自由。

至於以代碼替代敏感字眼嘅嘢,引用盧生嘅靚貼喇:

----------------------------

摆低一嚿水,带走五条女!
四仔冇格仔,男女都啱睇!
一百蚊四只,越睇越大只!
难得开到铺,买番三四套!
五只一百,四级冇格!
唔买四仔,点中马仔?!
大个仔,睇四仔,AV女郎无格仔!
唔係老作!男嘅够搏,女嘅够索!
四级冇格,好过睇还珠格格!
三仔超薄格,五只卖一百!
冇圈仔,冇格仔,好多毛毛睇!
三仔有格, 四仔薄格, 五仔冇格,睇完包你入型入格!
埋嚟睇,埋嚟拣,几蚊一只番版!
得闲睇四级,化痰又止咳!
人一世,物一世,睇四仔,最实际。
埋嚟睇,埋嚟睇,冇遮冇掩冇格仔,最啱嗰啲四眼仔。
睇四仔,冇格仔,一家大细一齐睇,睇咗细路唔会曳。
四仔冇格仔,最啱学生睇!
埋嚟买四仔,唔买正傻仔!

----------------------------

三仔有格, 四仔薄格, 五仔冇格,睇完包你入型入格!

“三四五”既然都係同一路格,噉又何須遮遮掩掩,欲蓋彌章呢?不而“五仔冇格”好過喇,睇完包你入型入格!

就算我ID唔文雅,總好過某人一開口就人身攻擊!

樓上嘅畀人删嘅貼唔算少數目,自己知自己事

起勢呢個詞練氣功有啊。