QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7172|回復: 5

[正字本字] 瞓捩頸同轉捩點--“捩”字嘅幾種讀法同用法

瞓捩頸同轉捩點--“捩”字嘅幾種讀法同用法

成日有人瞓覺姿勢好鬼騎呢:唔係攣弓蝦米,縮頭縮髻;就係水翻魚噉,轆嚟轆去;結果呢,瞓醒之後,佢哋就會發覺條頸好似屈親噉啵,呢啲就叫做“瞓捩頸”喇。

重點講下個“捩”字,佢有兩個主要嘅讀法同用法:讀lai,就係瞓捩頸,捩橫折曲噉解;讀lit,就係轉捩點噉解。

讀lai嗰陣仲有一種用法:捩手掟咗佢,捩手抌咗佢,捩手丟咗佢。係呢度捩手解成“順手”,呢種“順手”往往帶有一種唔多好嘅負面嘅情緒喺裡頭:佢去買咗兩注足彩,點知頭兩場就瓜咗,斷晒纜,搞到冇鬼癮,捩手就將張投注單抌咗落垃圾篸。

QUOTE:
以下係引用資深網主Anl喺佢粵語學堂嘅見解:

課堂 55 區別「捩」與「戾」

「捩」字有四個解釋:①拗折,折斷②扭轉、擰③違逆;不順④琵琶的撥子。粵語「瞓捩頸」、「捩手」通常指扭轉、擰的意思。
  「戾」字有多個解釋:本義是「彎曲」。引申又有違背、破裂、暴戾、猛烈、安定、罪行、禍患等。粵語保留最古之解釋——「彎曲」。「戾橫折曲」、「狼戾」、「冤戾」就是從這個字義得出。

瞓捩頸(捩颈):廣州音[fan3訓 lai2戾 geng2假醒切]
(解)落枕。(例)尋晚瞓捩頸,今日條頸痛到痹。[昨晚睡覺落枕了,今天脖子酸痛得很。]

捩手:廣州音[lai2戾 sau2守]
(解)反過手。(例)咁曳嘅嘢都買,畀我捩手掉咗喇。
[這麼次的東西還買,要是我早就把它扔了。]

戾橫折曲(戾横折曲):廣州音[lai2捩 waang4禾盲切 zit8節 kuk7蛐]
(解)歪曲事實。(例)宋世傑舊時都係一個戾橫折曲嘅狀師,不過後屘做返好人啦。
[宋世傑以前都是一個歪曲事實的狀師,不過後來做回好人了。]

狼戾:廣州音[long1啷 lai2捩]
(解)橫蠻無理地發脾氣。(例)發狼戾。
[蠻不講理。]

冤戾:廣州音[jyn1淵 lai2捩]
(解)冤枉。(例)唔准你冤戾好人!
[不許你冤枉好人!]

学到野啦多谢你!

硕果仅存:

yün1 腐臭(像臭鷄蛋那種味):鷄蛋臭到~[臭鷄蛋臭得要命]。
冤厉(冤戾 yün1 lei2 冤枉:唔准你~好人[不許你冤枉好人]!
冤臭 yün1 ceo3 腐臭。
冤崩烂臭(冤崩爛臭 yün1 beng1 lan6 ceo3 臭氣熏天:潲水缸有隻死老鼠,搞到~[泔水缸裏有隻死老鼠,搞得臭氣熏天]。

乜原來冤字有臭義咖??!

真係唔知添....