QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2779|回復: 5

[問音問字] 請問「dap6」釘個「dap6」字粵語字點寫?

請問「dap6」釘個「dap6」字點寫呢?

唔知上面我註音有冇錯,「dap6」釘即係將眼釘用錘仔或者其他工具敲入去。

《廣州話方言詞典》用「??[扌耷]
http://www.unicode.org/cgi-bin/GetUnihanData.pl?codepoint=22C55dap6(Cant.) to beat, poud; to get drenched ﹐即敲打。

另一個字係「?[石沓]。《廣東俗語考》話「?讀若塌。椎擊之曰?。如?瓦片。?石碎之類。」
http://www.unicode.org/cgi-bin/GetUnihanData.pl?codepoint=40BFtaap3to pound (grain) in order to remove the husk; refine; polished (rice), to tread upon; to step upon a pestle (for husking grain) ﹐即舂。

根據Unicode﹐「??[扌耷]字音義都。雖然Unicode唔係中文權威機構﹐但資料都係由中國專家供給﹐原則上靠得住。問題在我識中文字典冇呢個字。

至於「?[石沓]taap3/塌音好似唔﹐但ISO10646HK話讀daap6。《說文》有「?」字﹐係舂完又舂意思。舂同敲打﹐我覺得冇乜分別。

唔該晒,不過唔知呢兩個字點用拼音或者五筆打呢?
????? rdbg??????????? dijg??????? 海峰五筆????( 要選擇大字符集先打得出)

"??"字應該係後後造字,"?"字本義非"錘打"不過唔排除引申義.

重有一個字係"搨"字都有打嘅意思,有資料話佢同"?"字通