QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4871|回復: 11

[正字本字] “做到只绩咁嘅样”个绩字喺点解?

呢个字有无正字?起源又喺咩呢?唔通同pair牌入面嘅J有关?

我通常会用个“积”字——因为以前有个牛仔衫裤嘅牌子叫“积牌”,而“积”系来自Joker里面嘅“J”,论坛里面好似有相关嘅帖讲过,你仔细啲揾下。

有,彭志銘嘅正字正確有講

睇o黎都係個“積”字o岩D,“積勞”都係呢個“積”丫嘛!......

積,jack嘅譯音,即係千斤頂。

關於呢個字之前已經討論過幾次,大家不妨搵返以前啲帖嚟睇。

“做到只绩咁嘅样”个绩字喺点解?

“做到只绩咁嘅样”个绩字喺点解?
廣州語本字都係話呢個

QUOTE:
以下是引用殺人王在2007-5-6 16:05:39的發言:

廣州語本字都係話呢個

上年我寫過email叉lun住彭生呢個字,我同佢講話係Jack(千斤頂)嘅譯音,點知佢冇答覆到我。我對彭生呢個所謂本字有好大保留意見。

同意Highyun兄所言, 在下亦认同"千斤顶"一说.

但喺“千斤頂”點解又可以形容人做嘢好辛苦呢?麻煩highyun兄再詳細解釋以下~~~
QUOTE:
以下是引用dogdogkun在2007-5-7 14:22:36的發言:
但喺“千斤頂”點解又可以形容人做嘢好辛苦呢?麻煩highyun兄再詳細解釋以下~~~

係指壓力好大,當然就辛苦架啦。

我個人認為JACK嘅譯音都未必係正確嘅

粵語有句話"做到一隻屐(讀'劇')"而呢個"屐"字國語讀"JI"

做到一隻"劇" 同做到一隻"積"都有人講,意思都係一樣嘅

呢個"積"字係從"屐"字嘅國語音變嚟都唔出奇

“做到一隻屐”係指“踢晒腳”
“做到一隻積”噉係指“壓力大”

兩個短語意思好相近,不過唔可以因爲噉就話係同一個來源。兩個詞各有自己嘅比喻含義。