QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3367|回復: 13

[問音問字] 呢個中文係姓咩

Lien,廣東話叫咩姓啊?

唔該各位幫吓手!

[此帖子已經被余OK於2007-5-13 17:53:49編輯過]

我都喺France..~

等高手嚟回答lar..~

我就知好似客家話裡邊"練"同埋"連"都係呢個音

[em04]

唔該曬,我當時估吓係咪哩,又唔咁肯定.

多口問句,你喺邊個埠啊?嚟咗幾耐啊?

[此帖子已經被作者於2007-5-6 8:56:23編輯過]
重有“年”呢个姓呢!

係喔,如果n,l唔分,仲有[年] tim![em04]

我喺東部貝桑松,嚟咗about 2年

[em01]

唔改曬,噉多位!!

我喺東部貝桑松
原來喺Franche Comté啊.

呵呵,我第一年喺巴黎,之後到波爾多,上咗專業就到呢度啰[em01]
唔係好明!咩係'上咗專業',你嚟法國讀書定係同我咁樣技術移民嘎?不過點都好啦,大家都係廣東人,同聲同氣!!

......你"技術移民"梗係唔知"上咗專業"喇,...

對於我哋D留學生嚟講,第一年要上語言,ensuite申請大學,上專業

麽法國都可以技術移民咩??未聼過wor!!乜條件啊??

我嚟讀書架,唔打算reste呢度,出年我就過加拿大啦..~

[em01][em10]
QUOTE:
以下是引用sweetsweet在2007-5-5 23:14:18的發言:

......你"技術移民"梗係唔知"上咗專業"喇,...

對於我哋D留學生嚟講,第一年要上語言,ensuite申請大學,上專業

麽法國都可以技術移民咩??未聼過wor!!乜條件啊??

我嚟讀書架,唔打算reste呢度,出年我就過加拿大啦..~

[em01][em10]

我通過ANPE搞嘎,起碼要過DALF同埋TOEIC(850分或以上)呢兩科.得資訊技術(仲要有鬼佬cert先得)同藝術呢兩類人可以入紙申請.不過最安慰嘅係歸化咗之後,可以申請埋魁省居留(實情都冇乜作用,因為法國同魁北克免簽係半年,我又唔打算去加拿大.太多華人,揾唔到食啊.具體你過到去就知啦!),不過可以去美國打工.係呢,妳過加拿大係讀書定係揾嘢做,去邊個埠啊?如果去溫哥華就嘛嘛啦,魁北克或者多倫多都得.如果你英文得嘅話,過美國啦,唔錯嘎!有規有矩!唔似加拿大畀啲撈佬搞壞曬個市,搞資訊技術越嚟越低人工,為份工嗟,都唔駛搞到大家華人都冇啖好食,妳話係咪.而家啊,係圖盧茲啲溫州佬都差唔多嘎,正一瘟神!!不過,我諗你嘅主修可能有競爭力,妳或者會好啲.總之一句,祝你好運!!
QUOTE:
以下是引用廣州人喺圖盧茲在2007-5-2 1:21:11的發言:

Lien,廣東話叫咩姓啊?

唔該各位幫吓手!

廣東嘅就唔知。

臺灣國語羅馬英文譯音係 “連”。譬如話連戰嘅英文譯音就係Lien Chan。

QUOTE:
以下是引用Wai在2007-5-8 20:12:13的發言:

廣東嘅就唔知。

臺灣國語羅馬英文譯音係 “連”。譬如話連戰嘅英文譯音就係Lien Chan。

國語少講少用.不過都係唔該曬各位!!
QUOTE:
以下是引用廣州人喺圖盧茲在2007-5-6 6:49:33的發言:

我通過ANPE搞嘎,起碼要過DALF同埋TOEIC(850分或以上)呢兩科.得資訊技術(仲要有鬼佬cert先得)同藝術呢兩類人可以入紙申請.不過最安慰嘅係歸化咗之後,可以申請埋魁省居留(實情都冇乜作用,因為法國同魁北克免簽係半年,我又唔打算去加拿大.太多華人,揾唔到食啊.具體你過到去就知啦!),不過可以去美國打工.係呢,妳過加拿大係讀書定係揾嘢做,去邊個埠啊?如果去溫哥華就嘛嘛啦,魁北克或者多倫多都得.如果你英文得嘅話,過美國啦,唔錯嘎!有規有矩!唔似加拿大畀啲撈佬搞壞曬個市,搞資訊技術越嚟越低人工,為份工嗟,都唔駛搞到大家華人都冇啖好食,妳話係咪.而家啊,係圖盧茲啲溫州佬都差唔多嘎,正一瘟神!!不過,我諗你嘅主修可能有競爭力,妳或者會好啲.總之一句,祝你好運!!

[em01]哇,我真係第一次聽説法國都有技術移民...

??????????不過不管點,希望你發展順利喇!其實法國福利同埋生活環境都唔錯,比加拿大好多喇

??????????加拿大過兩年可能亦一樣係撈佬嘅天下喇

????????? 我過去係因爲我老公喺嗰邊..多倫多,不過可能我過去之後去quebec發展啩,仲未定喇

????????? 我學經濟架,E家好大競爭,一樣要考好多證書先得

????????? anyway!多謝你祝福!都希望你都日日順利

???????

??????

[em01]
QUOTE:
以下是引用sweetsweet在2007-5-9 1:40:04的發言:

[em01]哇,我真係第一次聽説法國都有技術移民...

不過不管點,希望你發展順利喇!其實法國福利同埋生活環境都唔錯,比加拿大好多喇

加拿大過兩年可能亦一樣係撈佬嘅天下喇

我過去係因爲我老公喺嗰邊..多倫多,不過可能我過去之後去quebec發展啩,仲未定喇

我學經濟架,E家好大競爭,一樣要考好多證書先得

anyway!多謝你祝福!都希望你都日日順利

[em01]

就係少人可以申請我先去法國,最緊要係由省嘅勞工配額(即係去到呢邊就可以返工,有公司肯請你啦,唔駛再揾工啦).唔係啊有錢都冇用!!對於新移民嚟講,福利我仲未可以完全享受,因為我仲未歸化.

好啦!唔講咁多啦,祝你婚姻美滿,生活愉快!!