QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3190|回復: 11

[分享]《童話之旅》(純詞、曲原創作品)

為響應論壇風潮正盛嘅作詞作曲比賽活動,喺呢度再次帖上小弟新出爐嘅陋作,係一首詞與曲均為原創之作品,名叫《童話之旅》,并特別感謝老伍兄幫手配制伴奏音樂,Tanks!

希望大家鐘意!同時亦期待有朋友靚聲演繹。

《童話之旅》(純詞、曲原創作品)

作曲:Samkong

作詞:Samkong

繁星閃閃 不經意 夢更甜 童話書中景致載入眼前

望見古堡燈映照分隔兩邊 醉人歌聲美酒佳肴奉獻

皇宮的晚餐豐富 夢再延 王子公主起舞腳步翩躚

遇到仙子邀請我奔上天 看雲海轉瞬間起伏幻變

展翅高飛在晚霞裏面 飄逸輕快 如霧似輕煙

仙界充滿著愛和友善 彩蝶穿插 明艷百花鮮

走太空 跨越過雷與電 鼓樂響遍 淋沐細雨點

星際間閃耀永恒經典 甘露指引 長虹萬里相牽

童話書放身邊 正伴我眠

晨曦初顯 忽覺已是今天

讀這詩篇心開朗 旅途重現 往人生方向中找尋路線

創作意念:此歌曲把美麗的童話故事景象作夢境,描述在甜夢中重返童真的情形。

PS:小弟將於未來幾日外游,暫時要與各位老友記闊別一段短暫時光,特別在此祝大家有一個開心嘅“五一”假期先!

[em07]
[此帖子已經被作者於2007-5-1 3:19:07編輯過]

S兄的词曲这么快就作好了,,,那是要占住沙发听下咯

早已听说S兄五一要外出了,,,,在这里也祝你五一节快乐!!!!!

[em01][em01]
绝对支持samkong兄的原创作品!
支持s兄,呢首歌如果豆豆唱可能会好听。
曲韻好優美,詞都好正噃.
嘿嘿,不错,仿佛走进了一个童话故事里面。

我聽左呢首歌...

我很喜歡...^_^!!

多謝丫 Sam 又一新作...^^

多謝各位老友嘅支持!哈哈,貪得意,發個當時創作嘅手稿上嚟先。

?

多謝各位老友嘅支持!哈哈,貪得意,發個當時創作嘅手稿上嚟先。

?

?

Samkong你好嘢,in韻嘅字本身好少,一般寫歌都係in、im、yun三個韻合而爲一。但你只用一個in韻就成詞,而且意境優美,既適合小朋友,又適合童心未泯嘅大人。

精品!

http://www.cantonese.asia/Soft/UploadSoft/Audio/Pop/jzwbjlf.mp3.mp3" />http://www.cantonese.asia/Soft/UploadSoft/Audio/Pop/jzwbjlf.mp3.mp3" autostart="0" type="video/x-ms-wmv" width="300" height="150">

[此帖子已經被作者於2007-5-6 1:25:38編輯過]

[此帖子已經被作者於2007-5-6 1:40:54編輯過]