QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4486|回復: 13

[語音探討] 關於廣府人士粵語n、l之分本人睇法

近日有網友持一觀點:粵語的確係有分n、l,但兩者區別冇普語咁明顯,我都大致認同此講法。即使有人話以前啲廣府民眾分到n、l,我感覺上佢哋兩者口音上嘅差別極之輕微,輕微到平常人分辨唔出,舉個例子,就算係對廣府話咬音特別執着嘅黃霑,我聽嚟聽去佢講嘢都唔係分得十分之明顯,大家不妨聽聽佢講嘢嘅錄音片段,又或者係許冠文、許冠傑,而據我判斷,正宗分到n、l嘅可能就如呢啲「老廣州」,重有就係省港澳名嘴前輩李我(李我老婆蕭湘亦係講古界名人,都係冇點分),切身體會就係近牌上粵語國學班授課嘅老先生亦係如此。另外有一部分人係後期通過正音訓練而特別注意(可以講係好刻意)n、l之別,尤其是香港話劇演員出身、香港電臺電視節目主持嗰啲人,發n都非常之重音,慌死聽眾話佢分唔到噉,人板就揦埋都好多個:鍾景輝、鍾偉明、詹瑞文、黃子華等等。迄今為止我發現n、l可以分得好仔細,但又唔至於畀人感覺好刻意嘅代表人物淨係得講古大師張悅楷,至於重有冇其他好似楷叔咬音咁字正腔圓嘅普通民眾就唔多清楚嘞。因此不妨將之分為四類人:

1. n、l完全唔分之人:現時絕大部分廣府以及港澳普通民眾
  2. n、l分到而且分得好明顯甚至有刻意之嫌:以經過正音訓練之人為主,代表人物:鍾景輝、鍾偉明、詹瑞文、黃子華
  3. n、l輕微分到而且出於自然講嘢發音:部分「老廣州」人,代表人物:李我、黃霑、許冠傑、馬鼎盛
  4. n、l清楚分到而且好自然:自然咬音清晰得嚟又經過實操注意區分,代表人物:張悅楷

PS:此討論祇限廣府、港澳、海外華人地區尤其是操廣州口音嘅民眾,其餘粵語區嘅口音唔喺此範圍之列(其他粵語區好多都可以自然且清晰噉分到n、l)。

[此帖子已經被作者於2007-5-1 8:02:15編輯過]

其實而家好多60歲左右嘅廣州人都冇明顯區分,更何况年輕人。

我以前留意到我婆婆係分得到嘅,不過幾個禮拜前已經以九十幾歲嘅高齡過咗身喇。

聽講發“l”音時,係用舌尖先頂住上牙齦同牙齒含接o既部位,係發聲音一霎彈開;而發“n”音時,係用舌前部(即舌尖之後部份)頂住牙齦抵部(即弧形頂位置),係係發聲音一霎彈開咁話喔。仲話其實發兩個音舌頭所放o既位置都一樣,只係觸點唔同,所以佢o地應該係有輕微o既差別先o岩咁話喔!......不過噹噹都係聽老師姨姨講o既嗟,唔知o岩唔o岩o既喔!......

[em07] 我都分得到,不過我覺得有時候讀得太正D人反而唔覺得你好奇怪

其實我覺得 l n 音分晤係好大問題,反而應該重視下?懶音問題..[em39] [em40]

余生此言差矣

粤西呢边肇庆、罗定、云浮同梧州嘅广府同胞中,大部分人“n,l”都分得好清,完全唔系刻意所为。

都有将“n,l”分唔清嘅,貌似系刻意唔分清或者系觉得分唔清“n,l”嘅口音会潮啲。比如有啲去广州生活过嘅人,返来后省话唔见得有几标准,但系会刻意将“女人”读成“吕人”。我系听到都反胃。多数本地嘅朋友都会鄙视之。

不过,家下“n,l”唔分嘅人多咗少少,加之外地人融入比较多。唔分“n,l”都已经见惯不惯。但系,只要系本地生活嘅人,完全唔需要刻意去区分“n,l”,本来就系好自然分清。

啲字体硬系觉得有啲唔对路。。。

[此帖子已經被作者於2007-5-2 13:09:55編輯過]
基本上大多數廣府人都分得清,不過喺講嘅時候冇刻意去分嗟.
廣府片以外嘅好多粵語子方言區都可以清楚分到l、n。至於廣府片,其實有好大比例嘅人都知一個字發l音定n音,佢哋講普語分得清,唱歌嘅時候亦分得清。至於平時講嘢,可能處於習慣,根本冇去留意l、n。當然,亦有好大比例嘅人係完全分唔清嘅,有啲連讀普語、講英文,都係一律發l音。
QUOTE:
以下是引用itxu2k在2007-5-2 13:02:29的發言:

余生此言差矣

粤西呢边肇庆、罗定、云浮同梧州嘅广府同胞中,大部分人“n,l”都分得好清,完全唔系刻意所为。

都有将“n,l”分唔清嘅,貌似系刻意唔分清或者系觉得分唔清“n,l”嘅口音会潮啲。比如有啲去广州生活过嘅人,返来后省话唔见得有几标准,但系会刻意将“女人”读成“吕人”。我系听到都反胃。多数本地嘅朋友都会鄙视之。

不过,家下“n,l”唔分嘅人多咗少少,加之外地人融入比较多。唔分“n,l”都已经见惯不惯。但系,只要系本地生活嘅人,完全唔需要刻意去区分“n,l”,本来就系好自然分清。

點解現時啲國人文字理解同注意力咁弱嘅?樓頂帖最後一段PS早已講明呢點。

敲噹噹!頂番上去!
QUOTE:
以下是引用余OK在2007-5-5 0:42:42的發言:

點解現時啲國人文字理解同注意力咁弱嘅?樓頂帖最後一段PS早已講明呢點。

我可以好负责任咁话你知,就方言片区划分来讲,清远,绍关,肇庆,梧州等地区都系同广州一致嘅

原帖由 噹噹 於 2007-5-1 18:30 發表 聽講發「l」音時,係用舌尖先頂住上牙齦同牙齒含接o既部位,係發聲音一霎彈開;而發「n」音時,係用舌前部(即舌尖之後部份)頂住牙齦抵部(即弧形頂位置),係係發聲音一霎彈開咁話喔。仲話其實發兩個音舌頭所放o既位置都一樣,只係 ...

你意思是不是/n/和/l/的*發音部位*(指舌頭和口腔的接觸點)略有區別?

I am

3. n、l輕微分到而且出於自然講嘢發音:部分「老廣州」人,代表人物:李我、黃霑、許冠傑、馬鼎盛