QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4827|回復: 3

[簡繁體漢字] 簡化字“纤”讀音

今日發現,“纤”字讀音自己一直讀不準。

原來“纤”字由兩個不同的正體字簡化而來,“縴”和“纖”

當作“拉船前進的繩索”意思時,如“纤夫”,應寫作“縴”,讀音“hin1”

當作“細紋的綢帛”,“細小”解時,如“纤维”,應寫作“纖”,讀音“cim1”

之前不了解,一直“纤维”讀“千維”,“纤夫”讀“千夫”。

不過看到正體字字形後就知道了“縴”和“纖”原來是形聲字,如果根據簡化字和普通話發音“qian4”和“xian1”來推斷粵語讀音,就大錯特錯喇!

[此帖子已經被作者於2007-4-30 23:24:54編輯過]
  早前喺Q群經已討論過呢個問題,某執字大師專門就此字例表明利用傳統漢字可反推粵語發音及粵語字來源,我有摘錄當是時嘅傾偈記錄,請睇:http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=117&ID=4086
關於呢個“千”字偏旁嘅簡化,係簡體字其中一個最唔合理嘅地方。遷、縴、纖……

北方政府自然會己大中華地區所用嘅語言為標準,而唔會顧及南方部分方言.

粵語保留大量古漢語發音,用書面上用深筆字可能會比較好表達.不過話時話,隻"纖"字又真係幾深筆,如果唔係用電腦打...喺日常生活中我絶對支持簡化嘅