QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5286|回復: 7

[問音問字] “油面”vs“幼面”

澳门的面摊有种粗面,圆柱状,黄色的,叫做“油面”。还有一种面,细细的,淡黄的,不知道叫什么名字。

我今天去问我的同学,那种细面怎么讲。他告诉我说是“幼面”。真是这样吗?

如果是这样,那象我们这些后学者不是惨了?!3声4声的分别而已。我晕!

[此帖子已經被余OK於2007-5-13 17:43:07編輯過]

3 4 聲分別好大啊

油麵應該係澳門嘅一种麵,專有名詞,非幼麵啩

係囖係囖,幼面通常都係指粗幼...啩...

油麵無錯係粗粗的,圓圓的,黃色的,似似地意粉,係香港的車仔麵檔通常都有...油麵,粗麵,幼麵,河粉,米粉,多選擇d可能有埋米線,烏冬,公仔麵...

[em02]

嘩!乜有咁多品種既麵呀?好唔好吃o架?噹噹呢度吃o黎吃去都係意大利麵嗟!......唉!

我喺深圳都買過油麵,麵身油光可鑒,賣麵個人介紹話用嚟炒麵會比較好,我買嚟返屋企試下炒,的確比較好炒,唔黐鑊。

如果你可以用粤语读出下面嘅词,相信会对分辨3、4声有帮助

1——优面:优质嘅面(本人老作嘅词)

2——柚面:有碌柚味嘅面(本人今日发明嘅)

3——幼面:你所讲嘅细面

4——油面:你所讲嘅澳门面

5——有面:有面条嘅意思,例如:有面食。

6——右面:左面嘅相反方向,左右不分嘅就好难解释