QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3452|回復: 9

粤曲小调《刁蛮公主憨驸马》翻唱作品

原唱:梁醒波、红线女

呢首歌要多谢我嘅一位来自香港嘅女网友“的的”,因为好多人都唔识唱呢首歌。由于录制比较仓卒,导致有啲地方唱错字,请大家多多见谅!

华声:公主你休小看驸马爷我,奉旨成啊亲多体面,要进府就拜跪过先啦
的的:乜进府要拜跪过先咩,本公主怎能跪驸马前
华声:一于快D跪下先啦,否则咪旨意入里边
的的:跪来跪去怕乜野? ,当为跪拜祖先
华声:既然下拜你就要少说话,低头屈膝战战兢兢休啊怠慢
的的:点跪啧?
华声:唔系咁?
华声:要跪正我面前,若不从、不从吾命啊难为你方便
的的:哼,迫奴奴跪拜困难幸免,若要奴奴跪你折堕我唔愿见
华声:入我门啊来 跪拜礼应周啊全
的的:点解要跪? 耐
华声:要跪到天黑啊先
的的:我跪你好心甜呀?叫宫娥、宫娥传令传令返宫殿
华声:你咪任性咁泰然,听我命令为先
??? 就把夫妻情念,否则金鉴无情,泪流在眼前

發覺華聲兄唱粵曲小調與老關嘅民歌小調等等類型嘅歌曲,非常之熟手兼且有味道,風格亦如度身訂做般適合,簡直係冇得頂!嚴重支持![em17]

PS:華聲兄個拍檔阿“的的”嘅粵曲唱功都好了得,一時唔在意聽清楚嘅話,仲以為係佛山粵劇團個當紅花旦阿“勤姐”把聲添!

[em31]

wow........好少聽粵曲丫.........

微笑..你唱粵曲好棒丫....

"的的" 都好入神.......

好有感情.......

第一次听有人翻唱~系翻唱粤曲!犀利!

喺我哋后生仔心目中属于另类,我觉得比较特别

多谢楼上几位朋友的支持。我是来自粤曲的发源地“佛山”,粤曲能否再传落去就落在我们这一代人身上。目前佛山保护粤曲的呼声越来热烈,好多年轻人闲来无事都会练习一下,而我就是经常和邻居一位热爱粤曲的老人家学习,虽然唱得不好,但也通过学习学到不少演唱的技巧。而我这次上传这首粤曲就是想借助粤语协会的声望,唤起更多人支持粤曲文化的发展。
感謝華聲兄對支持南粵文化盡自己嘅一分力,粵曲小調與粵語流行曲,都同樣係我粵文化嘅瑰寶,任何一種傳統文化嘅發揚,都要依靠年輕一代嘅承傳及光大。
哈哈~~~兩位都好有唱粵曲的潛質!!
好多謝返生梁醒波幫我哋獻藝,聽返粵曲,使我回憶返以前走過寧靜小巷,裏面嘅古老大屋傳出陣陣粵曲聲嘅情景。

哈哈哈琴晚就收到~`S兄既风~~迟迟先来阅览~`同华声讲声SORRY拉....

好正啊~~~我自己亦好中意粤曲添~~我曾试过想做刘德华个首"神雕大侠"来唱~可惜冇D音色~`所以放底咗

女声亦唱得好专业~~系D梗系要多多支持你两人既...................

[em23][em23][em23][em17]

哗!微笑兄粤剧都掂,把声沙沙哋,真系好好听,可惜依家D后生仔5钟意听粤剧啰!我估若干年后粤剧将会失传。