QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9379|回復: 21

[詞彙及文法] 话女仔好“索”嘅起源

唔知几时开始,有人形容女仔好性感,就话呢个女仔好“索”。

我想知道起源。

[此帖子已經被余OK於2007-4-27 14:23:21編輯過]
  呢幾日睇《咬文嚼字》2006年合訂本有提到呢個「索」字起源,一曰啲女令人忍唔住流口水,要用力「索」返去,另有係由打麻雀嘅「索子」引申到苗條之說。
解释得好好,唔该!

等我嚟解下喇,睇下啱唔啱:

正經啲嚟解,索即係廣州話口語“翹”著嘅意思,話條女好索即係話呢條女好黐纏,佢熱情到妳好難甩身噉解。

唔正經嚟解,又或者咸濕啲嚟解,索即係話條女嘴妳嗰陣妳條脷畀佢條脷死咁“翹”著“翹”著,欲出不能!

再咸濕啲嚟解,索即係話條女同妳咿咿挹挹嗰陣,佢隻手同佢隻腳好似八爪魚噉箍到妳實一實,十足一劈貼身膏藥噉。

再再咸濕啲嚟解,索即係話條女同妳卜嘢嗰陣,佢嘅細妹死咁“索”著“索”著妳個細佬,出行力直頭想夾斷妳嘅祠堂噉款!

以上內容純屬文字探解,絕唔涉及色情討論,望諸學友明辨!

哇...樓上真係: 掂! [em01]

原來都唔止係性感的意思。。。
QUOTE:
以下是引用sweetsweet在2007-5-2 5:13:50的發言:

哇...樓上真係: 掂! [em01]

咁有同感,o敢姐姐又係屬於邊一種“索”呢?......嘻嘻!

【周禮·夏官·方相氏】以索室毆疫。【註】索,廋也。
我覺得呢個問題應該由“露屍”嚟答,應該係嚟自日文~舶來詞~
以下是引用紫凤凰在2007-8-23 8:33:05的發言:
【周禮·夏官·方相氏】以索室毆疫。【註】索,廋也。

雖然好似講得似曾曾,但我覺得呢啲潮流用語,冇必要引經據典囉~

系啰!瘦嘅未必就系“索”嘅,反而有前有后嘅丰满型重有机会系“索”。

呵呵,所謂的豐滿其實還不是要前凸後翹,但關鍵處還是要身材苗條,否則胸臀皆豐,但水桶腰,你就搵鬼人要。所以嘛,儘管你胸襟廣闊,臀部又夠翹,但腰肢唔夠幼,都唔可以叫索。而且古語雲:窈窕淑女,君子好逑。可見窈窕、苗條是第一標準,也是古人“索”的第一標準。

我本以為紫兄幾有文采,但居然可以將“窈窕”同“苗條”混為一談,認真可笑~

以瘦為美,只因今人之審美有問題而已~

[此帖子已經被作者於2007-8-24 14:14:15編輯過]

哇,唔係嘛,以瘦為美,並非今天至有。

趙飛燕唔靚女就唔會入到宮啦,而且佢就係典型嘅“瘦女”,“燕瘦環肥”嘛。

而且柳腰柳腰,你見過一棵柳樹豐滿未?我就未見過喇。

以下是引用卢总在2007-8-24 10:54:02的發言:

系啰!瘦嘅未必就系“索”嘅,反而有前有后嘅丰满型重有机会系“索”。

屌!瘦要睇係瘦喺邊度!

瘦喺細妹度自然索得實妳嘅細佬喇!

有前有後嘅豐滿型細妹裡頭未必夠瘦,所以未必有機會夠索!

[em46][em46][em46]
超!屈原都有讲啦!见到靓女,吾当上下而求索。
以下是引用粵嚟粵掂在2007-8-24 21:31:10的發言:

屌!瘦要睇係瘦喺邊度!

瘦喺細妹度自然索得實妳嘅細佬喇!

有前有後嘅豐滿型細妹裡頭未必夠瘦,所以未必有機會夠索!

[em46][em46][em46]

屌!使唔使下下用到“屌”?!

一日到黑掛住屌,本来瘦嘅都畀你屌到肥!

盧總正解。
一向唔“正”都唔解咖啦!