QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7373|回復: 15

[正字本字] 你条友好“串”个“串”正字係?

你条友好“串”个“串”正字係点写?
[此帖子已經被余OK於2007-4-27 14:24:54編輯過]
呵呵,俗語,估計連起源都冇幾個人說得出,何來“正”字?

有人認為就係"串"字本身

又有一說是"村"字

記得某字粒專員強烈推薦用“竄”。見:http://www.cantonese.asia/school/2006/200604/school_20060429164151.html

我覺得,就寫 [ 串 ]? 就ok喇....只要人哋能夠睇得明白就得喇

有D字雖然係正字,但你寫出來都冇人明白..有鬼用喔...

[em11]

,有燒火嘅意思,都講得通。

[此帖子已經被作者於2007-5-4 11:09:33編輯過]
咁“吋”字得唔得啊?好多人咁“吋”都係應為衰多咁話喔!......呵呵!
[此帖子已經被作者於2007-5-4 22:34:52編輯過]
长见识

我就比較同意應該寫返正字,如果求其話睇得明就ok忌,姓「王」同姓「黃」撈亂來用都冇問題啦,知講梗係邊個就得啦!

真係唔知點寫就冇得講,唔通乜鬼同音字都可以九唔答八咁用咩!?

以下是引用earth_protector在2007-5-27 19:22:29的發言:

我就比較同意應該寫返正字,如果求其話睇得明就ok忌,姓「王」同姓「黃」撈亂來用都冇問題啦,知講梗係邊個就得啦!

真係唔知點寫就冇得講,唔通乜鬼同音字都可以九唔答八咁用咩!?

雖知,好多所謂正字都係生辟字,你識,人哋都未必識。

而且,嗰個字係咪真係正字都未知,只係一啲學究話係,佢就係喇~

你所講嘅係人人都知嘅嗰啲,就梗係要正啦,唔正就係錯別字

但而家人哋講冇咩人識嗰啲~就應該用返約定俗成嗰個,冇必要多此一舉去正~

以下是引用羊城惜花人在2007-5-27 19:49:44的發言:

雖知,好多所謂正字都係生辟字,你識,人哋都未必識。

而且,嗰個字係咪真係正字都未知,只係一啲學究話係,佢就係喇~

你所講嘅係人人都知嘅嗰啲,就梗係要正啦,唔正就係錯別字

但而家人哋講冇咩人識嗰啲~就應該用返約定俗成嗰個,冇必要多此一舉去正~

《廣州語本字》,《廣東俗語考》裏便嗰啲咪係粵文用字囉。

人哋唔識,因為人哋冇睇,唔代表粵文用字唔存在。

況且,唔係隻隻粵語字都係生辟字。

使乜讲,梗系啦!
原帖由 外外星人 於 2008-8-14 14:54 發表 使乜讲,梗系串啦!

你唔係有個張「義正言辭」嘅相個咩,貼上嚟介紹下啦
都係我幫你帖上嚟啦
你睇啲唔睇啲,13楼个字厾入去咪睇到啰!(加粗咖)