QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4232|回復: 12

第一首兒歌——《歌聲伴我行》

受東加豆《向兒歌出發》建議嘅啓發,本人第一次嘗試寫兒歌,呢首歌寄調於黃自嘅《踏雪尋梅》一曲,屬於半勵志半兒歌,希望老少咸宜。第一次嘗試寫兒歌,寫得唔好希望各路高人指正。

歌聲伴我行(暫定名)
曲:黄自
詞:Highyun
夜空飄雪霜 月黑星凍僵
在遠方幽怨樂聲處 尋找方向
讓歌聲 齊分享 願敲開 人心窗
迎着冷風將那和音送 請良伴去找
人生的志向

路邊花正香 月出星眼張
在遠方歡快樂聲裏 尋得方向
讓歌聲 齊分享 願敲開 人心窗
隨着暖風將那和音送 邀明月對歌
何止得我唱

原曲歌詞係普通話版本,喺網上搵到一個試聽版畀各位對照:

强烈盼望老伍兄可以做一個伴奏出嚟!!

[此帖子已經被作者於2007-4-24 23:11:06編輯過]
Hingyun兄為第二張專輯CD改編嘅首作,原來係寄調於一首國語歌,頗有清新之感,對照歌詞與旋律,直頭FIT到痹,好嘢![em17]

睇落D詞唔錯~~呢首黃自嘅歌都幾耳熟能詳。

不過“尋找方嚮”是否應寫作“尋找方向”?

多謝K少提醒,其實到而家我都幾乎分唔清“向”“嚮”“響”。
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-4-24 23:30:56的發言:
多謝K少提醒,其實到而家我都幾乎分唔清“向”“嚮”“響”。

請即到本論壇"高級書院"版問路啦,哈哈

H兄写勵志果然有一手~可以同S兄比翼双飞.....

QUOTE:
以下是引用蓝色街灯在2007-4-25 0:06:44的發言:

H兄写勵志果然有一手~可以同S兄比翼双飞.....

[em04]臂翼双飞?烧鸡翼,我钟意吃。。。。。。。
嘿嘿,儿歌,带我地返回童年,我最Like!
歌曲既节奏很轻快。

d詞寫得幾好喎~我都好鍾意《踏雪尋梅》既melody~希望快d有人以童聲演繹~~

[em01]

highyun,

好多謝你, 完來你都咁 o力......

真係好替你地開心...真係志同道合.....

我聽左首歌, 第一次聽的...歌詞我很喜歡..不過我要練...

哎..好多歌...好急...我要平靜點...逐首練...^^

我已經迫自己把其他歌詞放低...好讓不要分心..只可以拿三首歌詞上班...^^

嗯!!好听啊!!
俨然系一首欢快嘅童谣。