QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4665|回復: 14

尋晚睇完華叔嘅《天下無賊》

尋晚去電影院睇完華叔嘅《天下無賊》,覺得幾好,又喺華叔嘅一出好戲,雖然d賊偷嘢嘅技術唔喺太裴而所思,所有技術都由攝影技巧加音效突出化,但喺無可否認華叔嘅演技已經收放自如,再加上一個我幾鍾意嘅劉若英,片中發現李冰冰原來身材噤鬼好,真喺失覺曬!~ 出戲講華叔英姐兩賊夫婦撞到個唔信世界上有賊又攞住六皮現金返鄉下嘅民工,同英姐好投緣,一齊坐火車。車上撞到葛優帶領嘅賊軍團要偷嗰六萬蚊,阿華叔就同班人鬥智鬥勇,但可惜最後華叔悲劇收場… 有趣嘅喺兩班高手過招,嗰個民工嘅錢幾經易手最終返到佢自己嘅袋入面但喺佢自己卻完全蒙在鼓裏,其他人爲咗佢嘅付出同犧牲佢到出戲嘅最後一刻都唔知,以爲世界上真喺無賊…~ em6:

Re:尋晚睇完華叔嘅《天下無賊》

影評: 扒手情侶王薄和王麗以偷竊及詐騙為生,王麗厭倦亡命天涯的生活而意欲隱退,兩人因此反目。他們在火車上兩人巧遇戇直農民傻根,他帶著六萬元儲蓄回鄉,打算娶新抱。傻根深信天下無賊,其淳樸性格打動王麗,決意沿途保護他,力阻王薄覬覦傻根儲蓄。豈料火車上剛好另一偷竊集團,為首的彪叔決意率眾染指這筆鉅款,王薄亦為了王麗而加入保護傻根的行列,圓其天下無賊的夢想,雙方在狹窄的車廂中展開明爭暗鬥…

聽落幾吸引喎...

同意楼上的,听落几吸引! 但对华叔的演技不抱太高的期望!

高手兄,你睇的系乜野版本?我去戏院睇,得国语版,听讲粤语版剪咗10分钟。 睇完呢出戏,对冯小刚的印象好咗。 就剧情而言,比《龙凤斗》强,大陆能够拍出咁的电影,的确出人意料,感觉比好多港产片正! 就演员而言,刘德华演技无愧金马影帝,眼神运用纯熟,再加上两个超级靓女刘若英同李冰冰,成出戏都好养眼!

high_hand在2004-12-10 17:50:15说道:[br] 有趣嘅喺兩班高手過招,嗰個民工嘅錢幾經易手最終返到佢自己嘅袋入面但喺佢自己卻完全蒙在鼓裏,其他人爲咗佢嘅付出同犧牲佢到出戲嘅最後一刻都唔知,以爲世界上真喺無賊…~ em6:
咁先体现到故事的戏剧性,如果最后俾傻根知道整件事的过程,咁刘德华的死就好唔抵了。

我睇廣東話版,不過其實我想睇國語原版,雖然配廣東話喺由黃秋生同杜文澤負責,配得好生鬼,但我睇戲比較忠實原著,廣東話唔多唔少都修改過,其實響廣州睇戲有邊出喺無刪過呢,所以我諗國語版同粵語版差唔多!~ 自從《暗戰i》之後我就開始對華叔嘅戲改觀,所以依家差唔多佢每出戲我都有睇!~ em6:

我都觉得坚持原声好,虽然粤语优秀过普通话,不过原声始终可以保持原汁原味。

highyun在2004-12-13 21:33:28说道:[br]我都觉得坚持原声好,虽然粤语优秀过普通话,不过原声始终可以保持原汁原味。
你讲呢句野,感觉有d怪,唔似你一贯强硬的作风,我仲以为你会闹我反骨,走去睇捞话版的电影添!

highyun在2004-12-13 21:33:28说道:[br]我都觉得坚持原声好,虽然粤语优秀过普通话,不过原声始终可以保持原汁原味。
里条友最憎~~~~~~~果d

fsbruce在2004-12-15 22:28:07说道:[br][quote]highyun在2004-12-13 21:33:28说道:[br]我都觉得坚持原声好,虽然粤语优秀过普通话,不过原声始终可以保持原汁原味。
你讲呢句野,感觉有d怪,唔似你一贯强硬的作风,我仲以为你会闹我反骨,走去睇捞话版的电影添![/quote] 咩啊,我不喽支持原声架。我反感啲捞佬成日将啲港灿片配晒捞话,搞到我睇唔到原声之嘛。如果原声系捞话,我都会睇返原声。以前中央台出水浒传我都有睇架,反而畀亚视配过音之后唔想睇。

op下载咗n日都未载完吖!! 好在而家都忙,未系闷嘅时候~~

我今日啱啱下载咗,今次真系好快出divx。

divx喺乜嚟架?~ em6:

系dvd嘅压缩版本,好清嘅,有dvd画质,不过个文件好大,每个有700m,一出电影一般有两个文件