QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8482|回復: 20

[粵語拼音] 請幫忙辨認一下 幾个繁體字

有日睇左下 Q 友資料 潮人一個 發現寫左一大堆繁體字 雖然知距講乜 但實在係未見過呢幾个繁體字 特發出來 請大家辨認一下 到底係真的 繁體字 還是 錯別字? 如下:

“宔”“瀦”“獷銂”“華亼鴖輁訸啯”“廣倲偗”“兲婼囿情” “兲弈咾” “朲婼”

錯別字,火星文

並不是正體字,是錯字,火星文。

時下10零歲嗰啲後生仔女最鍾意寫嘅字,非傳統字(除了“華”、“廣”兩個之外)。

[此帖子已經被作者於2007-4-25 23:04:53編輯過]
多謝各位指點 虛驚一場 哈哈 重以爲係D咩繁體字添
我發覺現時中學生多用呢種字.

純屬無知當有趣。

我上次問個僆仔佢qq資料嗰啲係咩字,佢話“繁體字囉!”我諗佢係真嘅唔知道何為繁體字(傳統字)。

真係太無知了。

﹐古「集」字﹐完全冇「人」音。

呢啲的確係「繁」(或者係「煩」)體字,而正體漢字稱為「傳統字」最佳。
又係奇怪 既然呢D 是錯別字 甘又係咩輸入法打出來嘎 難道是打日文??

我细佬都用紧呢D,,,有D搞到我都唔知係乜字!!

係佢哋自己先睇得明!

呢啲字其實系原字基礎上加上奇怪嘅偏旁。有D仲可以睇到原字嘅意思,有D簡直系火星文~

如果想清楚了解E啲字嘅含义,其实可以上E个网查询http://www.zdic.net/所有汉字都可以喺度差到!

兲古同“”。瀦同“”。

啲僆仔專登用錯字!就係冇文化嘅表現!
近日报纸专门报道过“火星文”。
呢啲唔係火星文, 又唔係错别字, 都係汉字, 係啲人乱用, 就好似"有边读边, 有字读字"咁, 谂住个字有一半同某个字相似就当係咁.

「宔」-- 古代宗庙藏神主的石函。
「瀦」-- 水停聚的地方, 以潴畜水。——《周礼·地官·稻人》
「獷銂」-- 从犬,广声。本义:犬凶恶,凶猛, 犷,犬犷犷不可附也。——《说文》。
「銂」 -- 金刀
「亼」 -- 古同"集",
「鴖」 -- 古书上说的一种红嘴鸟,形状像翠鸟。
「輁」 -- 古代运灵柩的一种车。
「訸」 -- 古同"和".
「啯」 -- 拟声词.
....如下省略, 大家自己查.
[此帖子已經被作者於2007-8-18 16:30:55編輯過]
冇错,呢啲都系汉字,但畀啲人乱用咗,所以成为“火星文”。

好多外省人阿,甚至有廣東人

當個"冇"字,當成係"有"嘅繁體字咁用阿

睇咗真係唔知應該笑定點好喇

以下是引用toy123在2007-4-28 0:14:59的發言:
又係奇怪 既然呢D 是錯別字 甘又係咩輸入法打出來嘎 難道是打日文??

...

最基本嘅全拼都搵得出嚟