QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2663|回復: 4

[其它] 大陸粵人快速學識正體華字嘅可行途徑

大陸粵人快速學識正體華字嘅可行途徑

?

粵嚟粵掂

?

?

粵語係我哋粵民族嘅親切母語,而將標準粵語(廣州音)嘅日常口語用白話化嘅書面語形式表達出嚟,就需要一個載體,佢就係我哋粵民族嘅親切母文:粵文喇!

?

粵文係粵語日常口語講法嘅書面表達形式,粵文嘅宗旨在於:佢需要將粵語日常口語嘅講法完美噉白話文化同書面語化。既然講到文書呢樣嘢,噉就一定同字體走唔甩雞咖喇。現時喺華夏文化圈裡頭,有兩種字體正喺度鬥到難分難解,佢哋就係正統嘅正體華字同邪妖嘅簡體撈字。

?

無疑,簡體撈字喺現時嘅呢場爭鬥中暫處優勢,簡體撈字而咖正喺度脅撈共邪惡政權嘅淫威大肆向全球各處散播,甚至仲妄圖喺聯合國用文裡頭剔除正體華字,從而達至喺國際文化舞臺上高全面封殺正體華字嘅罪惡目的!

?

我哋大陸嘅粵人長期處喺北撈嘅殖民奴化統治之下,自細就被迫接受賊撈嘅殖民奴化洗腦“教育”,有好多正體華字我哋只係認得,但係卻無法手寫出嚟,呢個係我哋粵民族嘅悲哀!

?

不過好在而咖資訊發達,畀咗我哋好多翻學正體華字嘅途經同機會:以前我係用撈拼撈字嚟寫撈文嘅,無論手寫抑或喺電腦度都係噉,不過而咖我喺電腦度除非係寫公文逼於現實壓力用撈字之外,其餘一律用粵拼華字嚟寫粵文。至於手寫,由於我對正體華字仲係生疏,冇計喇,唯有夾雜正體華字同撈字嚟寫粵文,不過噉好唔規範,我自己都覺得唔舒服。

?

我覺得撰寫我哋粵文嘅時候一定要用正體華字,而唔應該用簡體撈字!即使手寫一時間唔可以達至呢個水準,最起碼要先喺電腦度做得到。

?

我而咖喺度好努力噉翻學緊正體華字,呢種學習嘅方式決竅在於:基於現時電腦嘅普及,喺電腦度安裝正體華文版視窗系統,安裝基於正體華文版視窗系統而且只會輸出正體華字嘅粵拼輸入法(目前好似淨得快易準同紅蜻蜓兩種免費嘅,輕鬆粵拼2.1版喺正體華文視窗系統裡頭係安裝唔到嘅!期待粵協嘅輕鬆粵拼3.0版及早面世!),然後用粵拼輸入法喺電腦度撰寫粵文或改譯粵文。

?

喺粵文寫作嗰陣,一定要用粵拼逐只逐只字噉輸入,字體一定要揀細明體或者新細明體,同時將Word文檔嘅字號適當放大,一邊打字一邊識字,對於一啲常用嘅正體華字,由於出現頻率高,佢哋嘅粵語拼音同正體字結構妳會好易記得著,呢種方法對識華字辨粵音好有幫助,不足嘅地方就係冇辦法辨別粵字音調,同埋僅限於常用字範疇。

?

MS Word可以係妳速學正體華字嘅良師益友,亦都可以係妳永遠都學唔成正體華字嘅罪魁禍首,關鍵係妳點去操作。假如妳用撈拼或者五筆撈字輸入法喺Word度先輸入撈字(無論妳係用撈字嚟寫粵文又好,亦或妳用撈字嚟寫撈文都好,效果係一樣嘅),再用Word裡頭嘅“繁簡”互換功能成篇轉碼,噉我可以話妳知,妳噉搞法係好難學曉正體華字嘅。

?

目前喺大陸出版嘅報紙,雜誌,書刊,圖冊上高,使用正體華字嘅幾率接近於零,除非妳出街買份親撈嘅香港商報,否則妳想喺傳統嘅紙質媒介度見到正體華字,比登天仲難。現時喺大陸妳可以同正體華字親密接觸嘅途徑,僅限於電腦 / 網絡一途,不幸嘅係,多如牛毛嘅轉碼工具往往係我哋學習正體華字嘅攔路虎。

?

識字嘅關鍵在於多睇多寫,喺電腦度寫係冇可能做得到嘅,唯有勤啲打同一個字出嚟,並且將呢個字適當放大,噉妳先至有機會去睇清楚呢個正體字嘅結構,打得多先至有機會睇得多,而睇得多自然就會記得真。

?

記得真咁上緊多嘅正體華字,妳就可以好鬆容噉用正體華字嚟手寫粵文喇!只有妳能夠流利噉用妳隻手寫出正體華字嘅時候,噉妳先至係真真正正學識正體華字!用電腦通過輸入法(無論係粵拼亦或倉頡)打出嚟嘅並唔算係,充其量叫做認得,距離真正學識仲有一段漫長嘅路,就好似識聽同識講嘅區別一樣。

?

初識正體華字,最好就係用粵拼嚟以音辨字,睇真認真呢個正體字嘅結構,等到個程度有番咁上緊喇,再學倉頡,反芻番呢個正體字出嚟,咁樣嘅學習效果會好好。如果妳連一啲基礎常用正體字嘅結構都未搞清,妳係好難上手倉頡嘅。

?

?不错啊

好长啊

有无简单的啊

哗,真係好长吖..得闲先睇你,,,,,,讲完
見意樓主要多寫才能有效學會正字,香港人由幼稚園到中學一般也用了14年時間來學正字,所以學正字要耐心學才行,而學簡體字三堂大專的中文課便學會,我在香港上大專的時候學簡體字是課程的一部份,學習方法主要以筆畫分別歸立一起來學,不用死記,但學正字一定要死記