QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3470|回復: 6

畀各位版主些少建議

?各位版主,你哋可唔可以將廟街歌手所有尹光歌曲。上傳歌詞或者用粵語字嚟打。提供畀大家學習,因為尹光歌曲都係粵語口語化嘅,好上口。值得推薦學習。重有《笑談廣東話》,《衰仔乐园》都係有音冇字幕嘅。我哋可以將每集中嘅台詞翻譯好。當成粵語文章,上傳,提供畀網友欣賞,閱讀。噉樣方便外省朋友更好講好粵語。因為粵語嘅神韻之處就係在於俗語口語。希望版主能夠重視!

多謝您嘅最高指示……聽落去好似好容易……

講就天下無敵,做就有心無力;有人不斷默默奉獻外人唔體會,有人一味祇求索取不求付出。

同意虾仁之讲法

回应风之子兄:

(先此申明:在下非版主,仅会员而已.)

1) Highyun兄,OK兄等众多热心人士,数年间已投入大量金钱,心血."粤协"既无官方财政支持,创办人亦非巨贾,平时亦须为生计辛苦奔忙.有目下之成绩,已属不易.继续"鞭打快牛",似有不妥.

2)弘扬粤语,实非仅为"粤协"版主责任.阁下若有心,何不亲自搜集尹先生作品,加以整理,公诸同好?陶杰先生有言,中国从不缺总设计师,惟缺少具体执行人.信然.

3)回说尹光先生,莫讲岭北,即使岭南,亦争议颇大.尹先生虽身为越南归侨,但粤语竟字正腔圆,加之有粤剧喉底,本不至于仅以"鬼马歌手"成名.但奈何剑走偏锋,其歌曲连香港当地之"商台", "RTHK"亦不获播放,更遑论内地矣.若教人语言,当先教文雅之事,岂可"落手打三更",由粗俗抓起?

多謝西關兄代言!

經營粵協實在不易,當付出金錢、心血之後,唔單止得唔到半句多謝,有時更換嚟諸多挑剔同無理要求,心情確實唔好受……

不過樓主發此帖亦出於一片好心,並非存心爲難。只係佢尚未認識到佢對我哋嘅建議對於我哋嚟講,係需要付出幾多時間同精力去實現。當然,亦唔可能要求論壇嘅每一個人都好似西關兄噉,長期堅持寫出絕妙嘅文章,帶旺人氣,但如果每個人對我哋提出要求之前,細心諗下自己可以爲粵協做到乜嘢貢獻,喺自己能力範圍內盡一點綿力,噉我哋就可以聚石成山,粵協何愁唔崛起。

小弟文不能文,武不能武。帮5到手实在惭愧。