QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3047|回復: 11

发布一首由Samkong作词的歌曲《醒悟》

作词:samkong

作曲:许冠杰

演唱:继续微笑

歌词:

聽少陣 失咗魂
堂上老師講學(我)瞌緊眼瞓
前途冇乜諗 “熟食”變“生滾”
一于懶溫功課 通處亂咁混

瘟瘟燉 驚衰運
明日要趕科場周身猛震
難題占幾分? 唔明又懶問
深宵死“咪”書我總算入神

尤恨以前貪玩實在太放任
隨后猛然醒覺光陰重千斤
原來學嘢必須憑刻苦浸
懶惰其實最蠢笨

金榜臨 皆辛勤
遙望滿天星辰不想再自困
學業更專心 落力去開墾
知識掌握手裡 當有用人

好開心見到華聲兄演繹小弟去年根據阿Sam首《春夢》重新填詞嘅陋作,華聲兄亦自然係唱功非常出色,GOOD!聽返呢首歌,再次勾起對前年及去年我哋幾個友站齊齊掀起改編阿Sam歌詞熱潮之回憶,好希望今後繼續見到各位更多嘅詞曲新作及翻唱。

好耐冇听华兄既把声~~~GOOD[em17]

詞同唱都畀唔到意見(俗稱“冇得彈”),不過“于”應該係“於”。

一把好亮的聲音, 唱這裡歌實在很合適.

好好聽.....唱歌就是可以好簡單的....但又能令人聽出感覺.

多謝 samkong 詞, 微笑 歌聲.

你們真的很多歌....我的腦裡要叫自己冷靜下.....只好先選兩首歌, 其餘歌詞要放下在家.... 不要分心....否則久久也未能錄歌...@~@!!

大饱耳福了
QUOTE:
以下是引用tonkabean在2007-4-19 12:21:39的發言:

一把好亮的聲音, 唱這裡歌實在很合適.

好好聽.....唱歌就是可以好簡單的....但又能令人聽出感覺.

多謝 samkong 詞, 微笑 歌聲.

你們真的很多歌....我的腦裡要叫自己冷靜下.....只好先選兩首歌, 其餘歌詞要放下在家.... 不要分心....否則久久也未能錄歌...@~@!!

東加豆:我喺度諗緊,呢首新詞,如果用你把女仔聲線嚟演繹一下,個Feel都同樣會好正,而且會係另外一種意想不到嘅效果,期待你帶比我哋驚喜。

[此帖子已經被作者於2007-4-20 21:53:51編輯過]

哈....好得意...其實你們好多歌我都想唱晒佢...包括呢首...

剛剛唱了難忘你的音韻. 現在就著手下一首.

不過我知道不是每一首歌我都可以唱得好. (有點 "蜢爭")..

希望可以快少少完成....自己都好急...?

多謝華聲靚歌,亦很期待豆豆的演繹~~!

很多謝華聲的靚歌,亦很期待豆豆的演繹!

QUOTE:
以下是引用tonkabean在2007-4-23 13:46:24的發言:

哈....好得意...其實你們好多歌我都想唱晒佢...包括呢首...

剛剛唱了難忘你的音韻. 現在就著手下一首.

不過我知道不是每一首歌我都可以唱得好. (有點 "蜢爭")..

希望可以快少少完成....自己都好急...

豆豆唔需要心急,學你話齋,唱歌一定要講求夠自然同埋要有一個relaxed嘅心情,才會演繹得更好,你一定得嘅,支持你。

[em44]
望住D词,回想返读书果时。