QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3461|回復: 16

新曲"何日再相逢"

曲:许冠杰 词:许冠杰/黎彼得?? 音乐制作:佛山无影脚

你好, 老伍.

混音是怎樣一回事? 可否寫寫有關混音的生活點滴?^_^!!

是等新詞嗎?

我好喜欢呢首歌的旋律和表现的离别时的意境。有一种淡然的无奈,忧伤。

老伍制作得很传神~!

QUOTE:
以下是引用tonkabean在2007-4-18 15:57:53的發言:

你好, 老伍.

混音是怎樣一回事? 可否寫寫有關混音的生活點滴?^_^!!

是等新詞嗎?

你好~~混音我谂应该系后期制作既一种~~~具体睇你用在边方面~~同呢首曲咁~我后期仲未混音处理过既~~

我听过你唱阿SAM个D歌~`好正啊..............

[em05][em05]
QUOTE:
以下是引用lhk在2007-4-18 16:32:59的發言:

我好喜欢呢首歌的旋律和表现的离别时的意境。有一种淡然的无奈,忧伤。

老伍制作得很传神~!

有机会听吓K少既演绎~~~咁就更GOOD咯........

[em02][em02]
老伍一派兄制作嘅伴奏音樂嘅水準,與以往相比,不可同日而語,我睇目前只能用“爐火純青”呢四個字嚟形容。無論聲音嘅和諧、高低音嘅均衡、敲擊樂嘅強化及和聲嘅搭配分配方面,都做到非常之TOP!
老伍兄,你確實係制作伴奏音樂呢方面嘅專家,好嘢!![em17][em23]
楼上嘅,乜都俾你讲晒,搞到我唔知讲咩好,唯有讲句“老伍你好嘢”,哈哈
多谢各位老友既一番支持~~~我回继续努力做多D阿SAM既靓曲比大家欣赏既~~~~.
老伍兄好耐冇見,過咗一段時間,你做嘅音樂又正咗,好有味道,聽到伴奏就想唱。
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-4-18 23:35:51的發言:
老伍兄好耐冇見,過咗一段時間,你做嘅音樂又正咗,好有味道,聽到伴奏就想唱。

H兄系啊~~好耐冇见~~D伴奏我都传晒比佢地~~好似仲差你窝~~`一依马上送上~`呵呵.
QUOTE:
以下是引用老伍一派在2007-4-18 17:03:24的發言:[em05][em05]

那麼..如果有一首歌, 想做一歌背景音樂, 那可以從頭做起呢?

話說 豆豆 十分喜愛懷舊歌, 但有很多歌曲已經無法找到背景音樂, 所以好多歌無辦法唱到.

不過我又係白紙一張.....有冇可能教一個白紙一張的人學習做一首背景音樂呢....@~@!?

我都想學,一齊擔凳仔等老伍師傅教路。
QUOTE:
以下是引用tonkabean在2007-4-19 12:07:14的發言:

那麼..如果有一首歌, 想做一歌背景音樂, 那可以從頭做起呢?

話說 豆豆 十分喜愛懷舊歌, 但有很多歌曲已經無法找到背景音樂, 所以好多歌無辦法唱到.

不過我又係白紙一張.....有冇可能教一個白紙一張的人學習做一首背景音樂呢....@~@!?

如果你想唱一首自己喜欢既歌,但冇呢个伴奏个话,当然要借助软件来完成咯,咁想接触呢种制作软件个话一时半刻亦都好难讲得直比你知,我可以介绍两个软件名称比你知:1个系

新曲"何日再相逢"

新曲"何日再相逢" 水果5

另一个系

新曲"何日再相逢"

新曲"何日再相逢"

[此帖子已經被作者於2007-4-20 1:49:23編輯過]
似个首"何日再相逢"就系用水果5圖片點擊可在新視窗打開檢視做出来既~~~~~[em05][em05] PgibDuyM.jpg
[此帖子已經被作者於2007-4-19 13:15:57編輯過]
好羨慕老伍兄,對呢啲軟件嘅使用可謂駕輕就熟。若然學識運用呢啲伴奏音樂製作軟件,噉就可以隨時隨地做自己喜愛嘅歌曲嘅伴奏,認真過癮!但聽講呢啲軟件使用起上嚟都幾復雜,睇怕都要學好長時間先得。
老伍兄, 咁邊個好用 d 呢? [em23]
QUOTE:
以下是引用tonkabean在2007-4-20 14:09:43的發言:
老伍兄, 咁邊個好用 d 呢? [em23]

水果呢个就比较用易D..冇咁复杂~~