QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4374|回復: 9

[問音問字] 求“契”字嘅正音!

呢兩晚睇無線嘅《天機算》,裏面嘅“契丹”,讀“sit3“。

但係我記得幾年前無線搞過一個節目叫《中華狀元紅》,有一集幫“契丹”嘅“契”字做過正音,讀”hat1“。

所以我特登上嚟問下,究竟呢個字係點讀先啱,唔該哂!

[此帖子已經被余OK於2007-4-27 14:30:15編輯過]
字典話可以讀sit3又可以讀kit3,不過自細睇《天龍八部》入面,喬峰都係話自己sit3丹人。
《集韻》:“欺訖切,音乞。契丹,國號。宋爲南朝,契丹北朝,後攺號遼。”

《集韻》成書於北宋,與契丹(遼)同代,其音應該比較準確。

咁即係話讀讀“hat1”音先至啱啦。

無線呢次真系自打嘴巴啦!自己搞個節目出嚟,又幫個字正左音,點知轉頭又自己搞錯。

無線做D野真系越嚟越求其,越嚟越差啦!

好多字都有两种读音嘅
可能读sit3已经读惯左,读hat1怕人地唔知。

查字典係契丹kit3

[em11]

我知道嘅另一個可供參考情況係,可能係歷史嘅誤會,俄語係以“契丹”嚟稱呼中國嘅,發音係kitdan
?受教了,非常感谢.广东话的确博大精深.
部首: [37]筆畫:9字音分類:異讀破音字
大五碼:ABB4倉頡碼:手竹大頻序 / 頻次:2143 / 339
音節
(香港語言學學會)

& 根據同音字相關音節詞例(解釋) / 備註
kai2(p.133), , [1..]
「契kit3」的異讀字,用於「契丹」一詞
kai3(p.9)
(p.35)
(p.132)
(p.63)
, , [3..]
契約, 默契, 投契[3..]
hat1(p.127), , [14..]