QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4943|回復: 17

申请当“南粤文化”版主

申请理由

2007年4月15日,在粤语聚会及学术研究群上,tea问:“‘南粤文化’版征版主,具体需要什么要求?”

highyun说:“能够管理好呢個版,每日都能够調動好氣氛,管理好秩序”

highyun说的要求都很抽象,令我抓不到点,不知道这样的要求到底需要什么具体的能力。虽然没有当过版主,不了解当版主的工作职责,也没有过人的才能,但是,有心,一颗真诚的心,不会承诺做到最好,只会许诺做得更好。

本人对“南粤文化”这个话题很感兴趣。

不敢在此就许下“我一定能把‘南粤文化’这个版管理得有声有色诸如此类的承诺,我只是有这样的一份心思和热情,去欣赏南粤文化,寻找南粤的文化之‘根’,希望与有心人共同探寻留存于岭南这片土地上的文化精魂。能够找到,当然是皆大欢喜;即使失之交臂,也无悔于心,因为曾经辛勤耕耘过。

虽然没有对南粤这片土地作过细致的思考、深入的调研,但是,从小呼吸南粤这片土地的气息,浸润着它的灵气,纵使没有理性的认识,也有感性的了解,对文化有一定程度的了解。希望通过管理‘南粤文化’,打开心之锁,突破思维模式的禁锢。深入南粤文化的底蕴,翻出南粤的历史积淀,让更多的人认识南粤。

从不承认自己是“南蛮”。“南蛮”的称呼,是对岭南人的戏称,也是对岭南人的讽刺。岭南是历史上的南蛮之地,即使时间的车轮滚到二十一世纪的今天,依然没有脱掉“南蛮”的帽子,作为“南蛮”的后人,我们有义务,有权利,为岭南人脱掉“南蛮”的帽子,向历史寻找岭南的文化积淀,寻找岭南的文化之根。

[此帖子已經被作者於2007-4-15 23:55:59編輯過]

呵呵,鄉里,不如搞個sub-category:“粵西文化”?

我代表Highyun呢個ID同意樓主申請,如果其他管理員冇異議,就幫妳加冕。

咁得意,申請做版主嘅帖都畀支付。

南粵文化版唔用易做,加油喇。

当初糊里糊涂的就设置成这样了,后来想改都改不了。

不愧係中文系科班出身,咁文藝腔。不妨畀樓主同協會一個機會,睇吓樓主一顆熱誠嘅心係咪會帶嚟南粵文化版嘅興旺啦,大家拭目以待。
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-4-16 12:40:11的發言:
我代表Highyun呢個ID同意樓主申請,如果其他管理員冇異議,就幫妳加冕。

多谢highyun的支持和信任。

?

[em03][em04][em07]
[UseMoney=1]

畀钱买都睇唔到,所以我都设下买卖帖先得!

本“煮”并唔赞成!皆因茶妹资历尚浅,而且重未见有咩表现,“南粤文化”版乃战略重地,贸贸然畀佢担任,恐防难以服众。

不如畀个考核期,睇过茶妹有咩表现再讲!

[/UseMoney]
  盧總所言亦不無道理。迄今重未見到有邊幾位版主對版务工作有值得稱道嘅建樹,所以以後委任新版主一定會審慎決定。本人都贊同先畀一個試用期過啲新人檢驗吓佢哋有冇能力且尽职尽责做好「呢份工」,雖然祇係一個網絡虛銜而且冇糧出嘅,但祇要有付出必然會受到他人嘅肯定同尊重。假以時日協會眞正成為註冊機構,相信有作為嘅版主們就好有可能成為重要骨幹,呢個比金錢嚟得更重要。請有志於為協會努力嘅朋友重視上面呢點。
已經加咗tea小姐為“南粵文化”實習版主,試用期一個月,到時考核通過就可以轉正。
  試用期已到咯噃,各位點睇?[em08]

我唔发表意见,点讲都唔好。

題外話,現申請初級書院版版主淨係保留返本人即可,誠如highyun話齋,就算兩個版主,都未必做到一個稱職版主應該做嘅嘢,請明示。

嶺南文化版主Tea喺呢個月試任版主期間,雖然未能算得上完全稱職,但考慮到其初任版主,好多操作都未識,而且喺呢段時間,佢都算好學,常有請教各種版務管理操作嘅使用。

建議繼續留任,希望Tea做得越嚟越好。

嶺南版似係掂生同Nanjoeng兩個人玩晒嘅版。做呢個版嘅版認真唔容易。

多谢各位支持。

努力。

[em09]

既然要畀钱,讲返两句先:

版主系冇人做定系唔易做?点解啲版主发贴咁少?

畀面派對

原帖由 外外星人 於 2008-5-30 12:21 發表 既然要畀钱,讲返两句先:版主系冇人做定系唔易做?点解啲版主发贴咁少?
  莫講話發帖,有啲版主耐唔耐上上嚟論壇已經係好「畀面」。