QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2694|回復: 6

盛赞庾澄庆要喺红馆rap首粤语歌

头先食饭嘅时候睇《东张西望》,有“哈林”——庾澄庆嘅专访。只见哈林一边介绍佢喺台北嘅音乐工作室,一边听住TVB嘅记者用广州话向佢提问,而佢亦都好认真噉一一作答。

哈林系我最喜欢嘅台湾歌手——有十几年嘞。十几年前,当一班台湾嘅“过江龙”登陆香港乐坛嘅时候,我就开始注意起佢嘞。虽然嗰阵时张洪量嗰只《你知道我在等你吗》唱到街知巷闻,但感觉上佢好似就得呢一只——only one,后来除咗有只《美丽的花蝴蝶》同埋《罪人》系重记得之外,真系就冇咩印象。但系哈林就唔同嘞!佢有好多首歌我都记得,例如《想哭就到我怀里哭》、《让我一次爱个够》、《想念你》、《老实情歌》、《快乐颂》、《我最摇摆》……点解会记得呢?因为除咗系好听之外,我重感觉到认真同专注,佢唱亲歌都会七情上面,好有感情,完全将自己溶入音乐之中,十分陶醉,连作为听众嘅我都深深感受到佢嗰份热爱同执着!

如此认真嘅音乐人,又怎教人不喜爱呢?

今日睇《南方都市报》,B02版娱乐大手笔,查小欣嘅专栏,提到庾澄庆四月廿六同廿七号会踏足香港红馆开演唱会。哈林二月先接受邀请,四月就要开演,初头佢重比较犹豫,因为怕准备时间不足,但后来佢就同自己讲:“不要想这想那,想去做就去做。”跟住就谂到要用广州话rap一首歌。查小欣叫佢用普通话啦,驾轻就熟嘛。点知佢话:“Rap一首广东歌是我对香港朋友的敬礼,比起海外的歌星,只学会一句半句广东话说‘你们好,我是某某某,我爱香港’有诚意得多。”

系啰!讲得好啱啊!买得票入场睇你嘅电影或者演唱会嘅,个个都系你嘅米饭班主,个个都系你嘅老板——而家唔系好流行讲一句“有得拣,先至系老板”咩?老板都系讲开、听开广州话嘅,你点都应该就下你老板嘅口味!噉样嘅人先至襟捞,噉样嘅人先至成功!

我记得软硬天师以前嘅歌词里面写到“Fans系我哋嘅食粮,买我哋张碟又买我幅相”。唔知有几多人会明白个中嘅真正道理呢?

原文发表于

http://general-lo.blogcn.com/diary,2906417.shtml

但愿每个人都明白,边个先系佢哋嘅老板,应该点样正确对待老板。

对呢个歌手啲歌印象唔深,只知道《让我一次爱个够》呢首。
讲得啱!做老板,就一定要有得拣。

我想知阿庚生“哈林”呢個名系點得返嚟嘅。

我也喜歡他

看他唱歌就能感受他把整個人融入音樂中....

感覺首歌一定會好好聽.