QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1884|回復: 6

[八卦時聞籮] 中國冰川正加速融化

中國冰川正加速融化

(明報)
中國地理學界日前完成「中國冰川分布及資源調查」,顯示中國冰川四十年來面積縮小了三千兩百四十八平方公里。

中共機關報「人民日報」今天引述國土資源部的統計顯示,中國共有冰川四萬六千兩百九十八條,面積達五萬九千四百零六平方公里,冰儲量五千五百九十立方公里,折合水儲量五兆零三百一十億立方公尺。

中國冰川近四十年來面積縮小了三千兩百四十八平方公里,相當於一九六零年代冰川面積的百分之五點五,冰儲量約減少三百八十九立方公里,減少率百分之七,冰面平均降低六點五公尺。

中國冰川資訊系統數據庫包括冰川地理位置、面積、朝向、類型、上下界高度、雪線高度,以及冰川平均厚度和冰儲量等四十多項資料。

這是加拿大? ? 、美國、中國、俄羅斯? ? 四個冰川大國中,唯一按照國際冰川編目提出的四十多項中國境內冰川編目,是中國目前精確度、登記內容最全面及系統化的冰川庫。

專家解釋,一九九零年代以來,冰川退縮幅度急劇增加,原來前進或穩定的冰川轉入了退縮狀態。對直接流入大海的冰川來說,意味著巨型冰山增多、海平面上升及沿海可能遭受到氾濫;對高山上的冰川來說,則代表山腳下河流水流量的不穩定,也就是在大量融雪時造成水災、其餘時間則造成旱災。

國土資源部航遙中心教授方洪賓說,冰川融化會影響當地整個生物鏈,也會帶來山區氣候變化,這種變化又會影響山區內動植物,而生存於這些動植物內的有機體以及依賴這些動植物生存的人類,也會受到影響。

他警告,氣候改變是人類消耗過量能源和不合理資源開發等造成的,如果不改變現狀,任其發展是一個可怕的結果。

窃以为,呢篇文章应该转过去“时事光明顶”——因为呢啲都系属于新闻。

虽然冰融化咗之后都系变成水,但系呢个题目唔多适合“闲情吹水坊”。

另外,使唔使专登强调《人民日报》系咩报纸啊?

最后,大家的确应该反省一下自己日常嘅行为,环保系我哋每日都应该谈论嘅话题、实践嘅课题!

宜家污染禁犀利,无计架啦

你噉讲就唔啱嘞!个地球你都有份,想方设法减少污染、支持环保系你应尽嘅义务!

其实减少污染、支持环保并唔系好难嘅事!

用少啲胶袋,食少啲肉,尽量唔用一次性用品,开少啲空调,关咗唔用嘅照明用具及电器,将唔系叉紧电嘅充电器电源切断,用洗过衫或者米、菜嘅水冲厕所、抹地,将垃圾分类以便循环再造……呢啲举动都可以帮助减少污染、支持环保!

勿以恶小而为之,勿以善小而不为!

環保喺中國係無用嘅,點解? 出街行吓就知。

諗乜嘢法子都無用,點解? 因為係喺中國。

Wai又系一个倒米寿星!

我講嘅係事實啫。

我梗係支持環保喇。話晒我都係喺一個傳說中地球最後一塊淨土嘅地方咁耐,唔多唔少都受到影響。

之但係事實有幾個人係噉,事實中國嘅阿公係唔係噉。