QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2982|回復: 4

[建議] 由改群咭片講起……

??? 琴日朝早,我返到OFFICE一登錄QQ,就彈出一條訊息,話“你已退出群(3660816)”。我奇怪,發生乜事?我入咗群幾年,從來未出過事。早一晚,管理員喺群度清理長期不發言者,一時操作錯誤,將我請咗出去。我亦明白,有時操作上難免會出現失誤。大家平日都話渴望民主,但系生活在如此一個國家內,自細就畀黨荼毒,就算心底渴望民主,到真正可以自己話事嗰陣又做唔到。規範管理固然系好,加咗地區名之後方便會員互相瞭解,唔駛再靠估估吓;不過之前群公告一直都冇話要改咭片,但系在操作的過程中突現此問題。在改之前能否在群公告度咨詢會眾?香港政府有時做事都會先發一個咨詢文件,問公眾意見,何況群管理員,連官員都唔算,就有噉嘅作風,竊以為實在唔應該。我並非責怪,亦並非小器,只是覺得協會的作風相對於以前有所轉變。在此發吓牢騷,忠言逆耳,衷心希望管理層在以後的事務中能繼續發揚民主精神。

??? 鄙人不善言辭,言語間如有冒犯,還請海涵。

[此帖子已經被作者於2007-4-10 22:45:51編輯過]

oh yeah.....己退群嘅人飄過!

dude, u can't trust?democracy when its not in ur hand ......

[此帖子已經被作者於2007-4-11 0:14:40編輯過]
樓主言之有理,而且言語誠懇。我哋有請高官余sir接受高官問責。

群咭制又嚟得快過快。

民意好緊要。

本人承認是次群管理操作過急,事前確冇徵詢過眾群成員甚至其他管理員意見,縱然此舉對於規範群管理幾make sense但難逃自身心血來潮行事之嫌,以致及後若干群友有怨憤之言,在此向各位誠懇致歉。現群已統一按「戶籍」制訂咭片,望還以大局為重接受此做法。

協會作風的確有變,係會朝住不斷規範化方向推進,規範化嘅同時必定會帶嚟唔同嘅聲音。目前協會多方面工作仍處於摸索階段,如何做得更好尤賴眾人智慧積攢,惟得諸君理解互勉並繼續全力「十撲」協會。

另須指出嘅係,由於目前階段協會成員作壁上觀寧作「鵪鶉」者眾,而主動出謀劃策行動至上者寡,閃光flash之idea或action猶如曇花一現,是故協會歷來提出各項「動議」諮詢眾人意見仍屢遭冷落,徒使管理員一番心機,此等難處何人能完全體會?此未嘗唔係余是次倉促處理單獨行動之潛意識。之噉余常三省吾身:「當你自己有資本嘅時候,更有資本嘅人自然會埋你堆,使乜你自己求人求得咁辛苦啫」,此念係維繫自己對協會不離不棄並為之奮發進取嘅根本。同時呢件事亦使本人更領悟到點解大陸唔可以一下子就有全方位嘅democracy,係有其深層次結構性原因嘅,簡單啲嚟講就係當權者有其掣肘,普羅大眾有其責任。當然,俟時機成熟時,牛奶有,國家democracy都有(但唯恐我哋呢輩冇機會睇到),但係協會democracy你我都唔難得到,關鍵你我喺呢個互動平臺上都要上演好自己嘅角色。