QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3422|回復: 7

[會員專欄] 之30: “Fu Rong哥哥”刘德华

两年之前, 北方忽然出现一位娆婆”, 人称芙蓉(Fu Rong)姐姐”, 其夸张之衣着, 怪异之言行, 藉网络迅速传播. 风头之劲, 一时无两.

讲至Fu Rong, 其实岭南早有一位“Fu Rong哥哥. 何人? 刘福荣(Fu Rong)先生也. 何地? 东方之珠香港也. 其从何业? 歌影视三栖也, 且贵为天王”…究竟系边个?... 就系近日搅出人命之刘德华先生也.

华仔”, 本名福荣, 似因乡土气息浓厚, 而更之德华入圈. 刘先生1961年出世, 屈指算来, 几近半百中坑”. 纵使其驻颜有术, 于今称其华哥”, “华佬”, 甚至乎华叔”, 亦不为过已. 其实刘先生本人, 近年于香港亦以刘华自称, 且无顾虑饰演<<无间道>>刘健明类之奸角, 力求自偶像派平稳过渡至实力派”. 岁月催人, 其于香港乃至岭南之票房号召力已渐滑落, 甚至间中遭讥笑为老饼王”. 但于大陆岭北, 受见闻时间差之影响, 刘先生依然如日方中, 难为两岸三地任何新星所取替. 更有兰州女子疯狂追捧刘先生凡十数载, 日前其父竟以古稀之年, 写低长篇遗书, 蹈海而终, 上演冇花冇假死畀你睇之真人show.

追星追出人命, 不论系自身, 如陷悲于世界殿堂级车手Senna逝世之某一巴西女同胞, 抑或系偶像, 如世界殿堂级歌手John Lennon, 本已属疯狂不智之举. 然追出追星者其父之人命, 则恕在下孤陋寡闻, 见所未见之世界级颠狂事也.

刘先生及其东家自九十年代初, 即开始苦心经营大陆市场. 今忽遇无妄之灾, 应对之每一言, 每一行, 均可能顺得哥来失嫂意, 左右为难. 而面对传媒轮番缺席审判”, “沉默是金亦恐非最佳之选项. 刘先生目下最急需者, 似应系公关高手, 能从速化解是次公关危机”, 甚至将坏事变成好事. 否则, “千年道行一朝丧”, 大中华市场Cue清枱”, 再无可能继续留得华.

呵呵,此文甚妙……

想起曾經用過的一隻塗改液,名為“溜得滑”……

劉生平時太識討好fans,見乜人講乜話,所以fans質素良莠不齊。今次單荒誕嘢都係因爲劉生魅力放射範圍太大之故。

今次呢單嘢真係ke le。

佢都唔估會係噉。

內地咁多奇人。

回应Malsony兄, Highyun兄, Wai兄,

粤协之内, 各会员秉持理性, 研讨粤言粤事, 内中喜乐, 断非盲从追星者可知.

開頭部分有個字錯咗,應該係~“姣婆”

回应惜花兄:

你讲得对. 应是"姣".

QUOTE:
以下是引用Wai在2007-4-6 13:36:56的發言:

今次呢單嘢真係ke le。

佢都唔估會係噉。

內地咁多奇人。

系啰,根本就系单方面奇离之故,我谂同刘德华自己关系唔大。

睇报道话,自女儿16岁嗰年梦见刘德华就认定华仔像亲人般,梦寐以求要见佢亲近佢接触佢!

开始家人都反对,后来搞唔掂,跟住一齐癫。

(从中可以睇出,佢哋都缺乏心理健康嘅意识,走火入魔!如果当年带个女儿睇医生或者点尽力处理可能会搞掂呢单“春梦后遗症”!)

其实佢追就有追过几次露面喇,但估唔到今次成家人走火入魔咁严重!老窦跳海因为个女见到刘德华影咗相冇讲过嘢喎!黐线!

此人应列为家人克星啊~悲剧~不过佢自己可能唔会噉认为嘅,呢个系佢哋成屋企人嘅人生目标都未定,系咪?