QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4753|回復: 13

[會員專欄] 之29: 太公分猪肉

QUOTE:
以下是引用卢总在2007-4-17 18:30:33的發言:
《巴士奇遇结良缘》我就睇过嘞——当年就系喺电影院里面睇嘅,后来喺电视都睇过若干次。主角系阿义(方平饰)同阿珍(李燕燕饰)——珍珠都冇咁真。其他角色最记得系好钟意饮烧酒嘅德叔——德叔提早收工,讲声Bye-bye,阿义我重有牌捱。

我細個都成日聽呢首歌,歌名就係《巴士奇遇結良緣》?好想搵返。

清明又近. 岭南大地各位孝子贤孙, 又到扫墓祭祖之时.

拜山”, “行清”, “正清”, “新山”, “山狗”, “闭墓”, “草坯”, “拜山蔗”…一系列岭南独有之习俗, 述语, 用品, 记录我等岭南子弟以岭南特色, 联宗祭祖, 饮水思源. 跨乡跨县不在话下, 跨国跨洲亦甚为平常. 处于全球工业化, 城市化之时代, 族内众位禾叉”, 平日你有你的生活, 我有我的忙碌”, 于一年一度之清明时节, 齐齐聚首, 既缅先祖, 又叙亲情, 人性使然, 其乐融融也. ?

岭南诸多拜山习俗之中, 在下以太公分猪肉最觉有趣. 每当一日祭祀结束, 族内男丁即于山头之上, 或移步返祠堂之内, 各分猪肉一份. (岭南歇后语太公分猪肉, 人人有份”, “人人”, 实仅指男丁而已.) 猪肉, 烧肉”, 烧猪”, 总之红皮赤壮. 部分地区, 年逾花甲者更可多分一份, 以示尊长敬老.

仅分予男丁, 此则重男轻女之陋习? 且慢指责. 虽则仅分予男丁, 但从未听闻仅男丁食用. 猪肉之于盘中, 最终亦一家人无分男女老幼围而食之. 无名而有实, 岭南女同胞少持异议. 更何况今时纤体秀身之潮流, 营养智知之普及, 女同胞亦愈多忍箸矣.

太公分猪肉之经济来源? 村中太公田()”. 今珠三角多数农村集体经济实力强大, 区区购肉支出, 视若等闲.

太公之辈份? 兴许各处村乡各处例而有所不同. 仅依在下所知, “太公即祖父之父. 而祖父之祖父, 则称太太公”. 至于开村之始祖, 则尊称大太公”. 分肉之时, 记住太公即可, 无须细问其级别. ?

众多村规族约, 一代传一代. 若有晚辈, 欲问长老规约之依据, 长老一句太公定落”, 即可搞掂. “太公”, 如远古西周之姜太公” , 西汉之太史公, 权威也. 敬之! 敬之! 衷心敬之!

今年貌似可能返去乡下扫墓,好似话重新葬过阿爷!

太公分猪肉啊~我都未试过呢!听就听得多喇~!唉

广州出世广州大,乡下多唔多熟悉咯!

[此帖子已經被作者於2007-4-2 13:07:13編輯過]
“太公”並非指老竇老竇嘅老竇,其實係指德高望重,輩分高之人。黑社會中亦有此用法,通常“大佬”之“大佬”爲“阿公”,如果“阿公”上面重有話事人,噉就稱其爲“太公”喇。

答monfan兄: 目下交通日益发达, 回乡已愈来愈易已.

答Highyun兄:

1) "太公"的确如君所言, 指德高望重,辈份高者.

2) 在下更听到"众人太公"与"私伙太公"一说.

3) 请教: 祖父之父, 即曾祖父, 岭南民间一般如何称之? 在下出世之时, 曾祖父早已过身. 故未能悉知.

公太??? 太公 有意思啦.......
  每年清明,叔伯兄弟歡坐一堂,最有意思莫過於提起啲「民國舊事」。今日亦唔例外,話題又講到本人之大姑婆為前朝民國總統之秘書長(即蔣生「文膽」之一)嘅契姐,夠晒猛料,不過前塵往事灰飛煙滅,茲作一小談資而已。

回应OK兄:

讲开"文胆", 不禁令人感慨. 前有陈布雷, 後有田家英, 两个阵营, 同一命运..."文胆"唔易做? 可能. 但须付出生命? 又未必.

?个中原因, 令人深思.

再講下“有乜留返拜山讲”依句話啊~~~
[此帖子已經被作者於2007-4-16 21:26:30編輯過]

阿恩, 我都畀你考起啦. 我都几想知呢句说话的出处.

第一次听到呢句说话, 约莫在1979年, 改革开放后广州公演的第一出香港电影<<巴士奇遇结良缘>>.

《巴士奇遇结良缘》我就睇过嘞——当年就系喺电影院里面睇嘅,后来喺电视都睇过若干次。主角系阿义(方平饰)同阿珍(李燕燕饰)——珍珠都冇咁真。其他角色最记得系好钟意饮烧酒嘅德叔——德叔提早收工,讲声Bye-bye,阿义我重有牌捱。

回应卢总, Highyun兄:

讲讲<<巴士奇遇结良缘>>: (仅凭记忆):

1) 男主角方平, 鲍家女婿, 泰山鲍方, 妻起静(<<大地恩情>>大小姐阿达), 舅仔德熹, Oscar得奖者. 年少于左派电影公司演小生, 年长后演奸角, 如<<龙在天涯>>中的华裔黑帮首领. (同片有周星驰, 李连杰, 利智.)

2) 女主角李燕燕, 后转拍色情片, 冇运行, 不知所踪.

3)导演张鑫炎, 后执导<<少林寺>.

4)<<<巴士>>一片, 属左派公司"长城"出品, ("长城"后与另外两家左派公司合并成"银都", 拍<<少林寺>>, <<少林小子>>等.)<<<巴士>>一片在香港无甚影响, 但在广东却极为轰动, 当年时势也.

5) "德叔收工"是电影的片尾曲:

香港地系文明世界, 有人猪笼入水, 银纸使唔晒. 有人大隻累累, 捱到XXX(我记不起了). 你话究竟系点解?你话究竟系点解?

无谓嗌啦, 捱世界啦. 德叔提早收工, 讲声Bye-bye, 阿义我重有牌捱. 重使问点解? 捱世界啦就捱世界, 捱啦捱世界. ?

QUOTE:
以下是引用西关原居民在2007-4-18 17:48:23的發言:

5) "德叔收工"是电影的片尾曲:

香港地系文明世界, 有人猪笼入水, 银纸使唔晒. 有人大隻累累, 捱到XXX(我记不起了). 你话究竟系点解?你话究竟系点解?

无谓嗌啦, 捱世界啦. 德叔提早收工, 讲声Bye-bye, 阿义我重有牌捱. 重使问点解? 捱世界啦就捱世界, 捱啦捱世界.

舊年有一段時間,在中山五路與解放北路交界處,常常聽到一個廣州中年男子用電子結他自彈自唱呢首歌,還改了歌詞,感嘆自己遭遇。雖然音韻改得牽強了一點,不過好有草根味道。我都好想聽返呢首歌。

[此帖子已經被作者於2007-4-18 23:17:31編輯過]

<<纵声捧粤>>之29: 太公分猪肉

<<纵声捧粤>>之29: 太公分猪肉

香港地,系文明世界。
有人猪笼入水,银纸装唔晒;
有人大只累累,捱到变打坏;
你话究竟系点解?你话究竟系点解?
德叔提早收工,讲声Bye-bye,阿义我重有牌捱。
无谓嗌喇,捱世界啦!
捱世界啦捱世界,捱啦捱世界……

方平老咗、光头之后就开始做奸角嘞——所以话男人千祈唔好变光头!佢后生嘅时候都几型仔,相当饮得杯落嗰只!