QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3006|回復: 7

[其它] 可唔可以收入《每日一句粵語》﹖

請問大家﹐可唔可以將動詞「憂」收入《每日一句與粵語有關之古詩詞》﹖

《廣州話方言詞典》有收入﹐但《現代標準漢語與粵語對照資料庫》話「不是粵方言詞」。

我覺得﹐除「憂天」之類﹐普通話好似好少用動詞「憂」。

請問「筆墨」又點呢﹖我唔敢收入﹐但《現代標準漢語與粵語對照資料庫》話粵語「筆墨」係「文章字墨」。

“筆墨”,“唔使憂”,都可以列入喇。

“憂”喺粵語裏面有好多特殊用法,可以列入啦,至於“筆墨”,我本身都用得唔多,似乎某啲國語文章裏面都出現過呢個詞,例如:“對於描寫×××着了很多筆墨”。所以講唔清。

筆墨 和 憂字 , 無問題

寫文章,看文章都周不時看到和用到,例如 :

非筆墨所能夠形容到 , 所以筆墨二字也沒有怎(口語音點)樣特別喎?

另外憂字都好平常,為何會猶疑呢 ? 其實方言都可以好文雅和有內涵 ,方言與一般中文用語真的要劃分得清清楚楚嗎?

[em09]
[此帖子已經被作者於2007-4-3 12:51:55編輯過]

真的难学,呵呵

粵語﹕一於+動詞=堅決、一定要+動詞。例﹕一於唔畀佢去=堅決不讓他去。fficeffice" />

漢語「於」係「對」、「在」「一」係整體、全部。一於+名詞=(名詞)以整體看待處理。例﹕一於天下=將天下以整體處理﹐即統一天下。

粵語﹕堅決、沒有別的考慮、專一決定﹔漢語﹕統一處理。

大家覺得可唔可以將「一於天下」之類嘅詞句列入呢﹖

竊以爲“一於天下”中嘅“一於”唔同粵語中嘅“一於”。