QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4622|回復: 6

[其它] [討論] 其實響海外既華人係講廣東話多定普通話多?

普通話而家喺海外已經出現咗優勢,而且愈來愈明顯.

因为北方好多贪官污吏刮埋晒啲民脂民膏,或者侵吞国家财产,又或者利用自己手中嘅权利之便,送晒自己嘅老婆仔女出国,所以先会出现上述情况!

例如歐美果啲地方,唐人街既人係多數講廣東話定係普通話呢? 定係一半一半呢?
如果寫既話,聽講以前就多數係繁體,依家越黎越多係簡體啦,係咪真架?

[此帖子已經被作者於2007-3-29 11:38:04編輯過]

我幾年前移民來美國,我個人認為廣東話絕對係主流,在唐人街的外省移民不少也說著流利的廣東話.加上拿到身份的外省人也不喜歡在唐人街定居,所以我覺得普通話將會成為美國唐人街主流既情況十畫都未有一.撇,個人感覺說普通話的人在唐人街經常受到不同的對待.貪官污吏來美的影響也不會太大,因為他們很多也沒有綠卡,在美國待不久的.

請大家不杞人憂天,正所謂事在人為,只要大家在任何情況下不要太遷就外省移民說普通話(做生意除外),廣東話永遠也能成為主流.

,

[此帖子已經被作者於2007-4-11 14:13:02編輯過]
QUOTE:
以下是引用rubypiano在2007-3-29 11:37:36的發言:

例如歐美果啲地方,唐人街既人係多數講廣東話定係普通話呢? 定係一半一半呢?
如果寫既話,聽講以前就多數係繁體,依家越黎越多係簡體啦,係咪真架?

歐美地區嘅華人仍然係講廣東話,普通話雖然有人講,但係呢哋人似乎唔係當地嘅永遠定居嘅華人而係一啲嚟自中國北方嘅留學生。

東南亞地區嘅華人好多都係講緊廣東話。
視個別籍貫而言吧