QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4190|回復: 5

[其它] [轉貼]考評局:懶音才扣分 何文匯「正音」地位遭作家挑戰

文章來源: 《星島日報》〈教育F02〉2007年3月22日
--------------------------------------------------------------------------------

本港正掀起一片粵語正音的風氣,但「正音大師」何文匯的「徒弟」歐陽偉豪及作家潘國森,昨就何謂正音而舌戰。今年會考中文科引入口語測試,有家長擔心,兒子應考時會因讀音不正而遭扣分。考試及評核局發言人昨表示,會考生只會因「懶音」而被扣分。

香港大學昨舉行粵語正音公開論壇,家長麥太表示,擔心兒子應考會考中文科口試時,因讀音不正而影響成績,故本月開始,四出尋找相關資料;考評局並沒有任何指引,只提及說話卷重視「執」學生懶音,她為此已向考評局投訴。

青葉出版社執行編輯許迪鏘批評,懶音一詞帶有歧視成分,「有些人先天性缺陷,無法發出一些字詞的正確讀音,我們不可說他們『懶』。」

約定俗成讀音可並存

香港粵語傳播文化協會主席潘國森會上指出,廣府話(俗稱粵語)乃方言,讀音多年來不斷改變,很多是約定俗成得來,讀音並沒問題(見附表);他批評有學者以宋朝的《廣韻》作為正音根據屬荒謬,不但違反粵語的規律,更影響現代人的溝通,「除非想同宋朝的死人溝通。」

他又批評,「何氏中大正音」未經正式的學術論證,「不是一兩名學者一錘定音,便說是正音。」

他更反對政府以現時的「正音」標準,製成教材分發給中小學,此舉會衍生不同問題,例如小朋友會挑戰父母的讀音,造成家庭衝突;港人難以與廣東省人士溝通,令本港更邊緣化。

語障考生應及早申報

中文大學中國語文及文學系導師歐陽偉豪則指,語言並非如硬科學一樣,只得一個標準,正音與約定俗成的讀音可並存,「你不喜歡學者用某一本韻書,你只可說對方引用韻書不足,但並非有錯。」

考評局發言人表示,暫未收到有關讀音的投訴,但強調會考中文科說話卷的評分準則寬鬆,市面上字典中有列出的讀音均可接受,但考生讀出懶音則會被扣分。發言人又指,若考生有嚴重語障,應提早向局方申報,以便作特別安排。

?

懶音該罰,唔讀何氏“正音”唔該罰——越嚟越符合本會認同嘅標準。

一早就话个D咩鬼所谓正音系行唔通嘎啦.

广东咁大,各处乡村各处例,隔条村口音就有所不同啦,凭咩话你个D先系正音啊,话人懶音直成帶有歧視成分啦.

呢D所谓正音实质就好似用标准普通话嚟统一全国语言一样咁,企图用所谓嘅正音嚟统一粤语,而实际上粤语系广东系有好多唔同嘅口音嘅,无话咩我个D先系正音,你个D就系邪音.

更重要嘅就系个D咩鬼所谓正音好多都系一两个学者闭门造车嘅一家之言,完全未经过正式嘅学术论证,唔客气讲句,本论坛好多嘅解释亦系如此.

[此帖子已經被作者於2007-3-24 23:31:39編輯過]

係本月21日的呢個論壇上,我都去聽了中大歐陽偉豪教授同潘國森先生的討論,歐陽偉豪教授講到正音同俗音無排斥,係佢腦海中并存的,例如

係中大教音韻就用正音,而平時溝通就用俗音,

上節目要show off 就用正音,

港台見工就用正音,商台就用俗音,佢講到佢好清楚咩情況下講咩話...

我真係唔多滿意佢咁講...

因為個套正音又係佢地傳出黎,搞到中小學,傳媒都要學,廣大市民都講錯音,要重新學習同適應,但歐陽偉豪又講到好似普通市民都無必要學正音咁,因為佢自己平時大多數日常生活中都唔用正音...

QUOTE:
以下是引用Kathy在2007-3-24 23:26:03的發言:

係本月21日的呢個論壇上,我都去聽了中大歐陽偉豪教授同潘國森先生的討論,歐陽偉豪教授講到正音同俗音無排斥,係佢腦海中并存的,例如

係中大教音韻就用正音,而平時溝通就用俗音,

上節目要show off 就用正音,

港台見工就用正音,商台就用俗音,佢講到佢好清楚咩情況下講咩話...

我真係唔多滿意佢咁講...

因為個套正音又係佢地傳出黎,搞到中小學,傳媒都要學,廣大市民都講錯音,要重新學習同適應,但歐陽偉豪又講到好似普通市民都無必要學正音咁,因為佢自己平時大多數日常生活中都唔用正音...

你到宜家先至发觉畀人呃咗啊?哈哈.[em01][em01]

不过讲返转头,歐陽偉豪呢挺人先至系聪明人,晓得见人讲人话,见鬼讲鬼话啊嘛,唔系点呃饭食啊,电台请佢去讲,电视台又请佢去讲,不过你地一大班人畀佢D所谓正音搞到昏头转向,重当佢神咁拜,咁就真系阴功D,哈哈.[em01][em01]

[此帖子已經被作者於2007-3-24 23:45:15編輯過]

回覆: 何 文 匯 「 正 音 」 地 位 遭 作 家 挑 戰

個日我都有去,大學生好,家長好,關心粵語文化的人士又好,總之都算幾多人聽講嘎啦。

見有工作人員將台上討論過程錄影好晒,(所以港大語言學會的會員應該有錄影帶睇,我估)。

另外每次見潘國森先生講解完之後,歐陽生的面口總有點難色,避重就輕講些學術性的東西啦。

老實講,連平日說話都唔會如此發o既音又如何稱得上係正音呢?(其實正音二字何解?)

依歐陽生所說,就算係叫做讀書音好,叫做宋代湖南音好,總好過叫做正音卦 !

好想問佢:難倒依家廣府人的日常口語白話音係錯o既音,不是正確讀音,只有中大何生的音才是正音,真係好好笑。

[em06]
[此帖子已經被作者於2007-3-28 1:08:44編輯過]